מאת: טאנאז
מאנגלית: סמדר ברגמן
לעתים קרובות אנו לוקחים כמובן מאליו את הקושי הקיים בניהול תקשורת עם אנשים בדרך כנה ומתחשבת.
למילים יש נטיה להיות בעלות משמעות שונה עבור אנשים מסוימים או הן עשויות אפילו להפעיל מחשבות או פצעים לא–מודעים מן העבר שלהם. הדבר יכול לגרום לנו להרגיש לא–מובנים או אפילו לגרום לקונפליקטים.
למעשה, תכופות הסיבה לרוב הבעיות במערכות יחסים היא מיומנויות תקשורת גרועות.
לכל אדם דרך התבוננות שונה על העולם וכאשר אנו מדברים עם מישהו, מצב הרוח, החינוך, התרבות ואפילו הרטט שלו יכולים להשפיע על הדרך שבה אנו בוחרים לפרש דברים.
לא קל לנהל תקשורת טובה והדבר מצריך תרגול; ללא ספק, זוהי מיומנות שרבים מאיתנו זקוקים למעט עזרה כדי ללמוד כיצד לשלוט בה.
הנה חמש עצות (טיפים) שיעזרו לכם לנהל תקשורת טובה יותר:
1. אל תקשיבו רק כדי להשיב
תקשורת טובה מתחילה בהאזנה טובה. אך לעתים קרובות מאוד, אנו מקשיבים כדי להשיב ומתחילים לתכנן את מה שאנו אומרים לאדם האחר עוד לפני ששמענו את הסיפור המלא שלו.
זוהי אינה הקשבה אפקטיבית והיא לא מאפשרת לכם להיות נוכחים לגמרי במצב. היא גם גורמת לכם לפספס את הניואנסים המעודנים שהאדם עשוי לנסות לשדר לכם.
כאשר מישהו מדבר, אל תקשיבו כדי להשיב, אלא במקום זאת, פשוט הקשיבו. נסו להעניק לו את מלוא תשומת הלב שלכם והמתינו לפני שתנסחו את התשובה שלכם עד לאחר שסיים לדבר.
הדבר לא רק שמסייע לכם להיות נוכחים ברגע, אלא גם לא מאפשר לאגו שלכם להפריע.
2. הציבו את עצמכם בנעליו
כפי שהוזכר קודם לכן, אנו מפרשים את העולם מבעד לעדשות האישיות שלנו, ואלה נתונות להתניה של השכל המודע והלא–מודע שלנו. בשל כך, למעשה לעולם לא נצליח באמת להבין מישהו אחר או לחיות את חייו של אחר, אבל אנו יכולים להתקרב לכך.
כאשר אתם מציבים את עצמכם בנעליו של אדם אחר ובאמת מנסים להבין דברים מנקודת מבטו, הדבר יכול לעזור לכם להפוך רחומים ומבינים יותר. דבר זה בתורו יכול לעזור לכם לשפר את מיומנויות התקשורת שלכם.
כניסה לנעליו של אדם אחר אין משמעותה בהכרח שאתם חייבים להסכים עם כל מה שהוא אומר, אבל היא יכולה לסייע לכם להבין מדוע הוא מרגיש כפי שהוא מרגיש.
כאשר זוהי הגישה שלכם, היא מאפשרת לכם לראות דברים מנקודת מבט שונה ואולי תעזור לכם למצוא פתרון מהר יותר.
3. אינכם צריכים להוכיח שאתם צודקים
ויין דייר, הסופר הרוחני, אמר פעם: ״עדיף להיות נחמד מאשר צודק״.
לא תמיד ברור כשמש האם אנו צודקים או לא כפי שהיינו רוצים לשער. בעוד שיש מצבים שהם ברורים יותר מאחרים, השאלה האם אנו ״צודקים״ או ״טועים״ היא לעתים קרובות עניין של תפיסה.
במקום לנסות להתווכח או להוכיח שאתם צודקים, נסו להתמקד בכוונה שבבסיס הבעיה. מהי הכוונה המהותית של שני הצדדים? מה באמת אתם מנסים לומר לצד השני?
זוהי גישה חביבה הרבה יותר לפתרון קונפליקט והיא גם מסייעת לכם להימנע מלהיכנס לקרבות המתודלקים על ידי האגו בשל השאלה מי צודק.
השמירה על ראש פתוח והנכונות להודות כאשר אתם טועים גם היא חלק מהיותכם אנשי תקשורת טובים.
ככלות הכול, אנו מתקשרים כדי ללמוד ותכופות לאנשים יש הרבה דברים שהם יכולים ללמד אותנו, אם רק נהיה מוכנים להקשיב ולהניח בצד את הרעיונות שלנו, אפילו לרגע קט.
4. היו כנים עם עצמכם
ככל שתהיו כנים יותר עם עצמכם, כך תתקשרו בצורה טובה יותר. אם אינכם יודעים בברור מה באמת אתם מרגישים, הדבר יהפוך ברור באופן שבו אתם מתקשרים.
כאשר אתם משקרים לעצמכם או נמצאים בהכחשה, אנשים קולטים זאת באופן תת–מודע והדבר עלול להוביל לבעיות אמון במערכת היחסים, אפילו אם אתם לא מנסים לרמות אף אחד בכוונה תחילה.
במרכז היותכם אנשי שיח טובים נמצא תמיד מצב שבו יש לכם קשר טוב עם עצמכם ואתם יודעים מי אתם ומה הם הדברים החשובים לכם.
5. ריפוי צ׳אקרת הגרון
צ׳אקרת הגרון אחראית ליכולת שלנו לבטא את עצמנו בדרך ברורה, מחושבת והגיונית. אם אתם מתקשים לעשות זאת או ״לדבר את האמת שלכם״, זוהי הצ׳אקרה או זהו המרכז האנרגטי שעליו תרצו לעבוד. הנה כמה הצעות שיעזרו לכם להפעיל ולחזק את צ׳אקרת הגרון שלכם:
- שירו או המהמו: שירה או אפילו המהום יכולים להיות דרך נהדרת להפעיל את צ׳אקרת הגרון שלכם. היא יכולה גם להיות דרך נהדרת להקל על הרגשות ולסייע לכם להגביר את הביטחון שלכם כאשר מגיע הרגע להתבטא. אם תעדיפו להמהם במקום לשיר, נסו להמהם בפה פתוח במטרה למתוח את שרירי הלסת.
- הצבע הכחול: הצבע הכחול משויך לצ׳אקרת הגרון. כדי להשתמש בצבע זה כדי לרפא, נסו לדמיין אור מרפא כחול נובע מתוך אזור הגרון שלכם או אתם יכולים גם ללבוש בגדים כחולים. לבישה או החזקה בקריסטלים כחולים יכולות לסייע אף הן.
- יוגה: תנוחות היוגה שיכולות לסייע להמריץ את צ׳אקרת הגרון הן קוברה, תנוחת הגמל, תנוחת החתול/הפרה או כל תנוחה אחרת שמסייע לפתוח ולחשוף את הצוואר.
- כתיבה ביומן: כתיבה ביומן היא דרך נהדרת ליצור קשר עם המחשבות, התחושות והאמת שלכם. כתיבה יכולה גם לסייע להמריץ את אנרגיית צ׳אקרת הגרון שלכם.
תקשורת יעילה אינה קלה, אבל תוכלו ללא ספק לשפר את המיומנות שלכם על ידי כך שתהיו נוכחים וקשובים לאופן שבו אתם מדברים ומקשיבים.
Photo by Harli Marten on Unsplash