את לא מאבדת את שפיותך: 15 סימנים לכך שנפלת קורבן לגַּזְלַיְטִינְג

מאת: אלת׳יאה

תרגום: סמדר ברגמן

הדרך היחידה בה את יכולה לתאר את מה שאת מרגישה היא שאת מרגישה מוקטנת. את מרגישה רמוסה וחנוקה. את מפקפקת בעצמך ללא הרף; בתחושות שלך, בתפיסות שלך, בזכרונות שלך וחלק קטן וחנוק בתוכך תוהה האם את בעצם הולכת ומאבדת את שפיותך.

את מרגישה נוירוטית, רגישה יתר על המידה ומוצפת בתחושת ניכור וזרות. 

מה לא בסדר איתך?

אם את מזדהה אם מה שנכתב, קרוב לוודאי שאת חווה טכניקת מניפולציה מתוחכמת הידועה בשם ״גזלייטינג״. טכניקה זו מערערת את כל תפיסת המציאות שלך ויכולה להזדחל לאיטה אל מערכות היחסים, החברויות, חיי המשפחה וחיי העבודה שלך.

אף על פי שייתכן ואת מרגישה שאיבדת את שפיותך, אף על פי שאת מרגישה לא מאוזנת ולא רציונלית, יש תקווה.

תוכן עניינים

  • מהו גזלייטינג?
  • שלוש דוגמאות לגזלייטינג
  • כיצד לדעת אם מישהו מפעיל עליך גזלייטינג
  • טקטיקות בהן עושים שימוש גזלייטרים
  • מדוע אמפתים סובלים תכופות מגזלייטינג
  • ריפוי הפצעים שנגרמו על ידי הגזלייטינג

מהו גזלייטינג?

בהשראת סרטים מ-1940 ו-1044 בשם ״Gas Light״, בהם אישה נופלת קורבן למניפולציה שיטתית מצד בעלה, במטרה לגרום לה לחשוב שהיא משתגעת, המונח ״גזלייטינג״ הפך נפוץ כיום והוא מתאר התנהגות שהיא מניפולטיבית ביסודה. 

במהותו, גזלייטינג הוא צורה של התעללותת רגשית שמכרסמת לאיטה ביכולת שלכם לבצע שיפוט והבחנה. 

באופן מהותי, גזלייטר (אדם המפעיל טקטיקה זו) טווה את המילים והפעולות השליליות, הפוגעניות או ההרסניות שלו לטובתו, מסיט ממנו את אשמת מעשיו הפוגעניים ומכוון את האצבע המאשימה אליכם. תכופות הדבר נעשה על ידי כך שהוא גורם לכם להרגיש ״רגישים יתר  על המידה״, ״פרנואידים״, ״לא יציבים מנטלית״, ״מטופשים״, ״מחורפנים״ ותחושות רבות אחרות שגורמות לכם לפקפק בעצמכם.

גזלייטינג, שמאומץ תכופות על ידי אנשים פסיכופתים, סוציופתים ונרקיסיסטים, נוטה לכרסם בכם לאיטו, עד אשר אתם מבינים שמהאדם שהייתם קודם לכן נותרה רק קליפה דקה. 

שלוש דוגמאות לגזלייטינג

בואו נבחן שלוש דוגמאות לגזלייטינג.

תרחיש משפחתי: אביו של אנדרו הוא אדם כועס ומר. בכל יום אנדרו מפחד ל״הטות את כף המאזניים״ של מצב הרוח של אביו, כיוון שתכופות הוא מתפרץ בהתקפי זעם וקורא לאנדרו ״ממזר״ ו״לוזר קטן ועלוב״, בקרב כינויים מעליבים אחרים. כאשר אנדרו מתעמת עם אביו לגבי הכינויים המעליבים, אביו צוחק ואומר לו ״להפסיק להיות רגיש כל כך״.

תרחיש במערכת יחסים: ג׳ייד נשואה מזה חמש שנים לבעלה מייק ויש להם שני ילדים קטנים. בחודשים האחרונים, ג׳ייד מנסה להקים חנות אמנות קטנה, אבל כאשר היא מבקשת עזרה מבעלה, מצב הרוח שלו משתנה לרעה: ״אני לא יכול להאמין שאת מבלה כל כך הרבה זמן בחנות הזאתלא אכפת לך ממנילא אכפת לך מהילדים? את אמורה להיות אימא שלהם!״ הוא רועם. ג׳ייד מזועזעת, ״רק רציתי שתעזור לי לארגן את החנות! ולא הזנחתי אף אחד!״ מייק מתקרב מאוד אל פניה של ג׳ייד: ״את רואה! עכשיו את מכחישה את זה. כאשר התחתנתי איתך חשבתי שתהיי שם בשביל המשפחה שלך. אני צריך פשוט לקחת את הילדים ולהסתלק!״ מייק יוצא בזעם. אחר כך, כאשר ג׳ייד מתיישבת לשוחח עם מייק על האיום שלו, מייק אומר: ״מותק, את יודעת שאת מגזימה, ואת יודעת שאת גם אובססיבית לגבי החנות הזאת. ההתנהגות שלך גורמת לשאר המשפחה להרגיש שאת מתעלמת מאיתנו ומשאירה אותנו בחוץ, אני מקווה שאת מבינה את זה״.

תרחיש במקום העבודה: סופי עבדה במחלקה שלה בחמש השנים האחרונות ואז קיבלה קידום, עברה למחלקה אחרת בחברה וקיבלה העלאה במשכורת. אולם, ניתנה לסופי תקופת ניסיון כדי להחליט האם היא מסוגלת למלא את חובותיה או לא. בחשש, סופי נפגשת עם הבוסית החדש שלה, קלי. בתחילה, סופי מחבבת את הבוסית שלה ומבצעת את כל המשימות שלה בזמן. אולם, הבוסית שלה מתחילה לבקש ממנה לבצע מטלות וטובות אישיות פשוטות פה ושם ובתכיפות הולכת וגוברת. אף על פי שסופי שמחה לסייע, היא חושבת שהדרישות של קלי הולכות והופכות מוגזמות מדי. לבסוף, כאשר עומס העבודה של סופי הופך בלתי נסבל, היא אומרת לקלי שהיא צריכה להתמקד קודם כל בעבודתה, אבל שתוכל לסייע בפעם אחרת. אחר כך, בפגישת צוות, קלי מציגה את סופי בפני שאר האנשים ואומרת: ״אף על פי שהיא עדיין לא עומדת בקצב שלנו, אני בטוחה שהיא תלמד ותאמץ את אתיקת העבודה הקשה שלנו במהרה!״ סופי מסמיקה מיד ומרגישה שהעליבו ושהשפילו אותה בפומבי, ומתחילה לחשוש לעבודתה החדשה. מאוחר יותר, כאשר סופי שואלת את הבוסית שלה מדוע היא חושבת שהיא לא אימצה עדיין את אתיקת העבודה הקשה שלהם, הבוסית שלה אומרת: ״אני חושבת שלא הבנת אותי נכון. רק אמרתי שאת לא רגילה לקצב העבודה שלנו, כדי שאנשים אחרים יוכלו לסייע לך״. מעתה ואילך, סופי מבצעת את כל הדרישות והמטלות הנוספות, ללא קשר לכמות העבודה שיש לה, וללא קשר לעומס המטלות האלה עליה. 

כיצד לדעת אם מישהו עושה לך גזלייטינג

גזלייטינג פוגעני כל כך כיוון שהוא יוצר חרדה, דיכאון ועם תכיפות מספיקה בחיינו, הוא עלול לפעמים לגרום להתמוטטות עצבים. לכן השאלה היא זו: האם אתם סובלים מגזלייטינג? איך תוכלו לדעת האם אתם חווים סוג מעודן זה של מניפולציה בחייכם? קראו את הסימנים להלן:

  1. משהו ״אינו כשורה״ אצל הידיד, בן או בת הזוג, הבן, הבת, האם, האב, האחות, האח, העמית, הבוס או כל אדם אחר בחייכםאבל אתם לא מסוגלים לתאר או להסביר בדיוק מה אינו כשורה. 
  2. תכופות אתם מפקפקים ביכולת שלכם לזכור פרטים מאירועי העבר, דבר שגורם לכם להרגיש חסרי אונים מבחינה פסיכולוגית.
  3. אתם מרגישים מבולבלים וחסרי התמצאות.
  4. אתם מרגישים מאויימים ומתוחים בחברת אותו אדם, אבל אינכם יודעים מדוע. 
  5. אתם מרגישים בצורך להתנצל כל הזמן על מעשיכם או על מי שאתם.
  6. אף פעם אינכם מרגישים שאתם ״טובים מספיק״ ומנסים לעמוד בציפיות ובדרישות של אנשים אחרים, אפילו אם הן לא סבירות או פוגעות בכם בדרך כלשהי.
  7. אתם מרגישים שמשהו בכם אינו כשורה באופן בסיסי, למשל, אתם נוירוטים או ״מתחרפנים״.
  8. אתם מרגישים שאתם מגיבים בצורה מוגזמת כל הזמן או ״רגישים מדי״.
  9. אתם מרגישים מבודדים, חסרי אונים, לא מובנים ומדוכאים.
  10. אתם מתקשים לבטוח בכושר השיפוט שלכם, וכאשר עליכם לבחור, אתם בוחרים להאמין לשיפוט המתעלל.
  11. אתם מפחדים וחשים כאילו ״משהו ממש לא בסדר״, אבל אינכם יודעים מה או מדוע.
  12. אתם מתקשים לקבל החלטות כיוון שאתם לא סומכים על עצמכם.
  13. אתם מרגישים שאתם גרסה מוחלשת יותר של עצמכם, ושהייתם חזקים ובטוחים הרבה יותר בעבר. 
  14. אתם מרגישים אשמים על כך שאינכם מאושרים כפי שהייתם פעם.
  15. אתם מפחדים להביע את דעתכם או לבטא את רגשותיכם, ואתם שותקים במקום זאת. 

טקטיקות שמשמשות גזלייטרים

גזלייטרים משתמשים במגוון טכניקות מעודנות כדי לערער את המציאות שלכם ולהציג אתכם כאדם המופרע והמשוגע. הן כוללות, לדוגמה:

  1. מבייש אתכם על ידי כך שהוא גורם לאחרים לחשוב שאתם משוגעים, לא הגיוניים או לא יציבים.
  2. משתמש במסכה של ביטחון, אסרטיביות ו/או חמלה מזוייפת כדי לגרום לכם להאמין ש״הבנתם לא נכון״. לכן, בסופו של דבר, אתם מתחילים לפקפק בעצמכם ולהאמין לגרסה שלו לגבי אירועי העבר. 
  3. משנה את הנושא. הגזלייטר עלול להסית את הנושא על ידי כך שהוא שואל שאלה אחרת, או מצהיר הצהרה שבדרך כלל מכוונת אל המחשבות שלכם, למשל, ״אתה מדמיין דבריםזה לא קרה!״ ״לא, את טועה, את לא זוכרת נכון״. ״זה רעיון משוגע שקיבלת מ(בן משפחה/חבר) שלך?״
  4. הקטנת חשיבות העניין. על ידי זלזול במה שאתם מרגישים וחושבים, הגזלייטר מעצים את כוחו עליכם, למשל, ״למה את כל כך רגישה?״ ״אתה לא צריך להתרגז בגלל כל דבר קטן!״ ״התלוצצתי, למה את לוקחת הכול כל כך ברצינות?״
  5. הכחשה והימנעות. על ידי סירוב להכיר ברגשות ובמחשבות שלכם, הגזלייטר גורם לכם לפקפק בעצמכם שוב ושוב. לדוגמה, ״אני לא זוכר, בטח חלמת את זה!״ ״את משקרת, אף פעם לא אמרתי את זה״. ״אין לי מושג על מה אתה מדבר, אתה משנה את הנושא״.
  6. סילוף ושכתוב. כאשר הגזלייטר משנה ומשכתב בביטחון ובאופן מעודן את מה שנאמר או שנעשה לטובתו, הוא יכול לגרום לכם לפקפק בעצמכםבייחוד כאשר הדבר נעשה בשילוב של חמלה מזוייפת, ולגרום לכם להרגיש שאתם ״לא  יציבים״, ״לא הגיוניים״ וכן הלאה. למשל, ״לא אמרתי את זה, אמרתי__________״. ״לא הכיתי אותך, ג׳וני, פשוט נתתי לך כאפה קטנה בראשזה מה שכל אבא טוב עושה״. ״אם אני זוכר נכון, למעשה ניסיתי לעזור לך״. 

מדוע אמפתים סובלים תכופות מגזלייטינג

אמפת הוא אדם בעל רגישות רבה לאנרגיה של אנשים אחרים. אמפתים ידועים שסופגי אנרגיה, כיוון שהם סופגים את הכאב הרגשי שבסביבתם. כתוצאה מכך, האמפתים נוטים להקריב את עצמם במידה רבה בניסיון לשפר את חייהם של כל שאר האנשים.

בכל הקשור לגזלייטינג, אמפתים הם מטרות קלות כיוון שתכופות הם מתקשים לבדל את עצמם מהאדם המתעלל בהם. במילים אחרות, אף על פי שהם אינטואיטיביים מאוד ורואים הכול, תכופות האמפתים לוקים בהיעדר גבולות אישיים ומתקשים לומר ״לא״. אדם חסר גבולות מהווה טרף מושלם לטכניקות גזלייטינג נרקיסיסטיות! 

אם אתם חושבים שהדבר נכון לגביכם, כדאי מאוד שתבדקו זאת. מדובר בנושא רציני שיכול לחולל פגיעה ארוכת טווח בחייכם, בייחוד אם אתם אדם רגיש.

ריפוי הפצעים שנגרמו על ידי הגזלייטינג

גזלייטינג גורם לנו לפקפק בזכרונות, בתפיסות ובשיפוטים שלנו, מערער את האיזון הרגשי והפסיכולוגי שלנו.

אם אתם מרגישים שהדימוי העצמי, הביטחון והעצמאות שלכם נבלו בשל להבת הגזלייטינג, אתם לא לבדובהחלט יש תקווה!

כמעט כולנו, ובכלל זה אני, חווינו סוג כזה או אחר של גזלייטינג בחיינו. הבעיות צצות כאשר הגזלייטינג הוא צל קבוע הצמוד למערכות היחסים ולשותפויות שלנו. החדשות הטובות הן שידע ומודעות הם הצעד הראשון לריפוי חייכם ולהשבת האדם החזק והבטוח שאתםואתם כבר צעדתם את הצעד הזה.

אף על פי שנכון שבמצבים מסוימים אנו כן יכולים להגיב באופן מוגזם, או להפגין התנהגות לא רציונלית, חשוב שתקשיבו לאינטואיציה ולאינסטינקטים שלכם. האם יש לכך תחושה כבדה בבטן? האם אתם מרגישים כבדים ומדוכאים? אלה הם סימנים לכך שעליתם על הרמאות וההתנהלות הפושעת.

אף על פי שבאופן מודע ניתן לשטות בנו, לא ניתן לעשות זאת באופן לאמודע ותכופות נחוש תחושה מציקה ש״משהו לא בסדר״. ודאו שאתם מקשיבים לתחושה הזאת ומבקשים עזרה, בין אם מקצועית או חברתית (למשל, קבוצת חברים נאמנה או קבוצת תמיכה).

לסיכום, הנה כמה דרכים באמצעותן תוכלו לתמוך בעצמכם לנוכח הגזלייטינג:

  • ראשית, הבהירו לעצמכם כיצד, מתי ומי מפעיל עליכם גזלייטינג. חשבו באילו דרכים הם גורמים לכם להרגיש מעורערים ואבודים. כתבו כל דבר שעולה בראשכם. אתם חייבים להיות מסוגלים לוודא שאתם סובלים בגזלייטינג לפני שתוכלו לשפר את המצב. 
  • שימו לב לסימני הגזלייטינג, כגון מצבים בהם אתם מרגישים מבולבלים, מוקטנים, ״משוגעים״ או מתופעלים. קחו נשימה עמוקה, נקו את הראש, ומקדו את עצמכם. הקדישו זמן קבוע לקרקוע בכל יום באמצעות מדיטציה או תרגול מיינדפולנס. הטכניקות הללו יעזרו לכם להישאר אובייקטיבים בנסיבות קשות. 
  • עליכם להחליט האם שווה לכם להמשיך את מערכת היחסים או הידידות. אם אתם במערכת יחסים במקום העבודה, חשבו אם שווה לכם להישאר בו או לא. אם ברצונכם להישאר, חשבו על דרכים בהן תוכלו למזער את האינטראקציה עם הגזלייטר עד אשר תרגישו מקורקעים ובטוחים.
  • דברו עם חבר נאמן או אדם אהוב על הבעיה שלכם. לחלופין, קבלו עזרה ממנטור או מתרפיסט שיכול לעזור לכם לבצע עבודת צל.
  • שנו את נקודת המבט שלכם מהיותכם קורבן להיותכם לוחם/מנצח או כל מילה אחרת שמעצימה אתכם. אינכם חייבים להישאר קורבנות לשארית חייכם, ועל ידי השבת העוצמה האישית שלכם, אתם יכולים גם לעזור לאחרים שנמצאים במצבים דומים. 
  • קראו את המאמר שלי ״התעללות רגשית״ (באנגלית) כדי להעמיק את הבנתכם לגבי נושא זה. 

אני מקווה שהפעולות הללו יעזרו לכם להשיב לעצמכם תחושה של בהירות, ביטחון ועוצמה אישית בעודכם נרפאים ממשחק המוחות ששמו גזלייטינג. 

* אם עזבתם מערכת יחסים שבה חוויתם גזלייטינג, ואתם מהווים מטרה לנרקיסיסט בחייכם, קראו את המאמר שלי על ״שאיבה״ שמתאר טכניקה נוספת של מניפולציה רגשית מעוותת. 

אם אהבת את המאמר המתורגם – את מוזמנת לתמוך באתר. תודה.