תחושת ריקנות: חמש דרכים לרפא את הריק הפנימי שלך

מאת: אלת׳יאה לונה

www.lonerwolf.com

מאנגלית: סמדר ברגמן

היום העמוס שלכם הסתיים סוף סוף.

לא נותר דבר לעשות. לא נותר דבר שיש לומר. עכשיו הגיע הזמן שלכם להירגע. אך במקום זאת, הדממה יורדת עליכם בכוח מעיק. אתם מרגישים חנוקים תחת משקלו הרגעי, אך שדומה שהוא נצחי, של הכלום.

לפתע חוזרת אותה תחושה ישנהתחושה של שממה, תחושה של חור פנימי פעור בתוככם. אתם חשים כאב פנימי לנוכח הלחץ המכרסם של ריק נורא זה. איך תחושת הריקנות יכולה להכאיב כל כך?

ככל שהתחושה מתעצמת, כך גם תשוקתכם למצוא הקלה. בכל מחיר, אתם פשוט חייבים להדחיק ריקנות זו לזמן קצר נוסף. קשה מדי, נצחי מדי לסבול ריקנות שכזו.

אתם מושיטים יד לסיגריה, לטלפון שלכם, למקרר, לבקבוק, לשלט רחוק, או יוצאים לכיבוש המיני הבא, הכול בניסיון להימלט מהידידה הישנה והאפלה שלכם: הריקנות.

מהי ריקנות?

מבחינה רגשית, ריקנות היא תחושה של שממה פנימית: היעדר מוחלט של שמחה, תקווה או סיפוק. כאשר אדם חווה ריקנות, הוא מושלך אל תוך תהום פנימי ותכופות התוצאה היא התנהגות בורחנית (אסקפיזם) והתמכרות.

תחושות הקשורות לריקנות כוללות תכופות ייאוש, דיכאון ובדידות.

שמונה סימנים לכך שאתם חווים ריקנות

״אף אחד לא יספר לכם שמשקל הריקנות כבד מנשוא״.

~ אנונימי

סימנים שיש לשים לב אליהם כוללים:

  • פחד מפני היותכם לבד.
  • היעדר משמעות בחיים.
  • תחושה שאתם ריקים/חלולים מבפנים.
  • היעדר אושר או סיפוק אמיתיים.
  • התמכרויות (כדי להימלט מהריקנות).
  • חוסר תחושה רגשית.
  • חוסר יכולת להאט/התמכרות לעבודה (כצורה של בריחה).
  • שעמום כרוני.

לא כל הסימנים יופיעו, אבל אם אתם מזהים יותר ממחציתם, קרוב לוודאי שאתם מתמודדים עם ריקנות.

שלוש סיבות מדוע הריקנות פוקדת אתכם

בניגוד לכל סיבה והגיוןהריקנות כואבת. לא תאמינו לכאב ולסבל שנובעים מדבר אשר, על פי כל הדעותכלל לא קיים. ~ ראנאטה סוזוקי

כאדם שהתמודד (ועדיין מתמודד לעתים) עם ריקנות, אני יכולה לומר לכם שתכופות, דיכאון הוא תסמין, לא הסיבה, לריקנות.

כאשר קוראים ומאזינים לאנשים אחרים שמסבירים את טיב הריקנות, תכופות היא מקושרת למחלות נפש שונות, כגון הפרעת אישיות גבולית, סכיזופרניה, התמכרות לאלכוהול ולסמים, הפרעות חרדה וכמובן, דיכאון. אבל עבורי, התגיות הללו הן בגדר הסחת דעת ולעתים קרובות הן רדודות, חסרות משמעות ואפילו פוגעות, כיוון שהן לא יורדות לשורש של מה שגורם לריקנות.

אל תבינו אותי לא נכון, אף על פי שלעתים הריקנות נגרמת בשל חוסר איזון כימי נוירולוגי, אעז ואומר שאצל רוב האנשים, היא חודרת עמוק הרבה יותר מכך.

אז מהו מקור הריקנות? מדוע שממה פנימית זו פוקדת אתכם? תכופות הסברתי נושא זה לעומק באופן פרטי, כיוון שזוהי אחת מהבעיות העיקריות ממנה אני סבלתי (ועדיין סובלת לעתים).

בבואנו לחקור מה באמת גורם לריקנות שלכם, עלינו להיות זהירים. נתקלתי בהצדקות רבות כל כך שנשמעו אמיתיות, אך במציאות, אלה הם תסמינים דמוייפלסטר של בעיות עמוקות הרבה יותר. להלן כמה מהסיבות המזוייפות הללו שעליהן אני מדברת:

  • אין לי בן/בת זוג.
  • אין לי מספיק כסף.
  • אני לא מצליח/ה מספיק.
  • בן/בת הזוג שלי לא אוהב/ת אותי יותר.
  • אין לי ידידים טובים.
  • בעלי/אישתי משעממים.
  • חיי המין שלי שוממים.
  • אני לא עובד/ת במשרה הנכונה.

כאשר אתם מעמיקים לחפור במידה מספקת, עד לליבה של כל אחת מהבעיות הללו, אתם תמצאו כמה נושאים שכיחים.

הנה הדברים שאני מצאתי שטמונים בשורש הריקנות:

1.אובדן נשמה

משמעות אובדן הנשמה היא היותכם מנותקים מנשמתכם. כולנו חווינו אובדן נשמה במידה זו או אחרת. אובדן נשמה נגרם ומתעצם על ידי טראומה, התעללות, התנייה בילדות, חמרנות וחיים הממורכזים באגו.

אובדן נשמה מתגשם כתחושה נצחית של דברמה ״שחסר״ בחיינו. במילים אחרות, הוא מחופש כ״חיפוש נצחי אחר האושר״, שתכופות מביא להתנהלות מוטעית, עקרה, הממוקדת כלפי חוץ. האובססיות שלנו ביחס לכסף, לתהילה, לכוח, ליופי ולמערכת היחסים ״המושלמת״ היא כולה נסיונות לחזור למה שאיבדנו: קשר עם הנשמה שלנו.

אובדן נשמה הוא מגפה מודרנית בעלת ממדים עצומים. התסמינים שלה מתגשמים כדימוי עצמי נמוך, דיכאון אובדני, מחלות נפש, מחלות פיזיות, זעם, אבל ובנסיבות קיצוניות, פעולות של אלימות, אכזריות ושחיתות.

אם אתם רוצים לבחון בחינה מפורטת יותר את אובדן הנשמה, קראו את המאמר ״21 סימנים לכך שאתם חווים אובדן נשמה״ (באנגלית).

2. אובדן משמעות ותכלית

כאשר אתם מאבדים קשר עם נשמתכם ומרגישים ריקים, תאבדו בסופו של דבר קשר עם תכלית חייכם. מה נועדתם לברוא או לעשות? מה הלב שלכם משתוקק לבטא? איך תוכלו לחוות הגשמה עצמית? כאשר אתם חווים אובדן נשמהמי לעזאזל יודע!

כולנו עוברים שטיפת מוח והתנייה להתנהג בדרכים מסוימות. מאז הילדות, מופעל עלינו לחץ מצד ההורים והמורים שלנו והחברה כולה, להשתלב ולהתאים לקופסאות קטנות ונחמדות. כאשר אנו הופכים לאנשים מבוגרים, הסיפור חוזר על עצמו, אלא שעכשיו אנו מאמינים בטעות שאנו אלה שבוחרים ללמוד את אותו תואר בהנהלת חשבונות, להתחתן בגיל צעיר, לקחת משכנתה, לצבור חובות ולחיות חיים ״מקובלים״ מבחינה חברתית.

משום שרק למעטים מאיתנו נאמר שעלינו להביט פנימה, אנו חיים את רוב חיינו באופן חיצוני. אנו מקשיבים למה שכולם אומרים לנו על מי שאנו צריכים להיות ומתעלמים ממי שאנו באמת. אנו מנסים לתקן את הפצעים הפנימיים שלנו על ידי הסחות דעת חיצוניות. אנו מסתירים ונועלים כל דבר לאנוח, בעייתי או ״עמוק ומשמעותי״ ומעדיפים על פניהם את הנוחות והשגרה.

מדוע אנשים שחווים פרידות, פיטורים, מוות ומחלות סובלים כל כך? כן, כל סוג של אובדן הוא כואב. אך מה שכואב יותר הוא תחושת הריקנות שנותרת. תחושה מתגנבת זו שהחיים אינם נחווים באופן מלא, שהתכלית הייחודית אינה מוגשמתזה כבר ממש מפחיד.

אם תחושת הריקנות שלכם הופכת לבעיה הולכת וגוברת עבורכם, יכול להיות שאתם הופכים  מודעים יותר. אתם מתחילים להגיע לנקודת השבירה. לנשמה שלכם, הנעולה והכלואה, נמאס מההתעלמות שלכם. היא מנסה למשוך את תשומת לבכם.

ריקנות היא השליח. ואף על פי שדומה אולי שהיא התנסות נוראה, למעשה זוהי ברכה בתחפושת, ידידיי. (ארחיב בהמשך.)

3. רגשות מדוכאים ומודחקים

אז מה קורה כאשר אתם חיים את תכלית חייכם? יוצרים קשר בדרך קבע עם נשמתכם? מסורים לחיים בנתיב הלבאבל הריקנות עדיין רודפת אתכם?

אם הריקנות היא בת לווייתכם הקבועה, אפילו בנתיב הרוחני שלכם, הסיבה עשויה להיות שאתם מדחיקים ומדכאים רגשות.

מה משמעות ההדחקה ודיכוי הרגשות (ומה ההבדל)?

דיכוי הרגשות משמעו שאתם מסלקים ונועלים את הרגשות שלכם במודע. הדחקה היא סילוק הרגשות באופן לא מודע (זאת אומרת, אתם לא מודעים וערים לכך שאתם עושים זאת).

אם גדלתם בסביבה שדרשה מכם להיות מאופקים והענישה כל צורה של ביטוי רגשי עז, קרוב לוודאי שאתם מתמודדים עם בעיה זו.

הבעיה הטמונה בדיכוי ובהדחקת הרגשות היא שבמשך הזמן, הם יתחילו להצטבר ולהבאיש בתוככם. ככל שהרגשות נסכרים בתוככם, כך אתם מרגישים מנותקים יותר מעצמכם. ככל שאתם מנותקים יותר מעצמכם, כך אתם מרגישים ריקים יותר.

במילים אחרות: אתם מפסיקים להרגיש את רגשותיכם. החיים הופכים משעממים ושגרתיים. במקום להרגיש שמחה, אתם מרגישים הנאה מתונה. במקום להרגיש כעס, אתם מרגישים רוגז קל. במקום להרגיש עצובים, אתם מרגישים חוסר עניין מסוים.

התעלמות מהרגשות ״השליליים״ שלכם רק מעכבת אותם אבל במשך הזמן, אתם ״מעכבים״ את כל הרגשות שלכם, כולל את החיוביים.

אם ברצונכם לקרוא עוד על נושא זה, אני ממליצה לקרוא את המאמר שלנו על ״חוסר תחושה רגשי״ (באנגלית).

חווים תחושת ריקנות? להלן חמש דרכים בעזרתן תוכלו להרגיש טוב יותר

באופן אישי, אני מרגישה ריקה כאשר אני לא מרשה לעצמי לחוות את רגשותייהטובים והרעים גם יחד. אבל הגורם לריקנות שלכם יכול להיות שונה לגמרי.

הקדישו כמה רגעים וחשבו על הגורמים לריקנות שנרשמו למעלה. שאלו את עצמכם: ״מדוע אני מרגיש/ה ריק?״ ובחנו כל אחת מהנקודות. איזו מהן מהדהדת בכם במידה הרבה ביותר? זכרו שכל השלוש עלולות לגרום לכם להרגיש ריקנות.

עכשיו אתם עשויים לתהות: ״כן, בסדר, אני מרגיש/ה ריקנותאבל מה הפתרון?״

להלן כמה הצעות בעלות ערך:

1. כוננו תרגול רוחני משלכם

חיבור עם נשמתכם אינו חוויה חדשה, חדפעמית שמבצעים כלאחריד. זהו תרגול רציני. זהו תרגול יוםיומי שיש להתחייב אליו למשך כל החיים. עליכם להשתדל בכל יום להרהר ולהיכנס פנימה כדי לקצור את התועלת המירבית. וכאשר אני אומרת ״תועלת״, אני מתכוונת לכל דבר שנע מהדברים הקטנים והמעודנים ועד להתנסותהמיסטיתשתעיףלכםאתהמוחותשנהאתהפרדיגמה.

אתר זה (www.lonerwolf.com) מלא בהצעות כיצד להתחבר לנשמתכם, אבל הנה מקום נהדר שאפשר להתחיל בו. בתרגול הרוחני הנוכחי שלי, אני משתמשת בעבודת חלומות, בעבודת צל, בעבודה עם הילד הפנימי, בכתיבת יומן, בקלפי טארוט ואורקול, במדיטציה, בחיבור להדרכה הרוחנית ובתפילה (אבל התרגולים שלי משתנים ומתחלפים לעתים קרובות).

אני ממליצה לכם לערוך תחילה ניסיונות עם כמה תרגולים שנוחים לכם. אלה יכולים להיות מתרגולים רוחניים רגילים לשיטות אזוטריות יותר. הנקודה העיקרית היא שעליכם לבחון מהי תחושת ״הנשמה״. אם אתם זקוקים נואשות לחיבור זה, אני ממליצה שתמצאו שאמאן מקומי (או בינלאומי) שיוכל להדריך אתכם במסע הרוחני.

2. חתרו ללא פשרות להגשמה עצמית

״ריקנות היא האפשרות להתמלא״. ~ ק. הארה

התחילו לנסות להבין מה מביא לכם הגשמה רגשית, מנטלית ורוחנית. יהיה עליכם להביט פנימה ואולי להתעלם מכל מה שמישהו אי פעם אמר לכם שאתם ״צריכים״ להיות.

הגשמה עצמית היא מאה אחוזים אישית ועליכם מוטלת האחריות לגלותה. אף אחד לא יכול להעניק לכם אותה על מגש של כסף. עליכם לבחון את מה ש״מדליק״ את נשמתכם ואת מה שגורם ללבכם לשיר. עליכם לצעוד את הצעדים, לקבוע את המטרות ולהשקיע את המאמץ, כיוון שאם לא תעשו זאת, תרגישו ריקים ולא מסופקים.

זכרו, גורלכם בידכם. ברגע שתתחילו לנקוט בגישה פרואקטיבית לחייכם, קרוב לוודאי שתרגישו הרבה יותר טוב. הלמידה כיצד להיות העצמי האמיתי שלכם היא מקום חשוב אחד שאפשר להתחיל בו.

3. אפשרו לרגשות שלכם להיות ואמצו אותם

כאשר אנו מרגישים את הרגשות שלנו ומאמצים אותם באופן פעיל, אנו פועלים בניגוד מוחלט לכל מה שלמדנו כאשר גדלנו.

בייחוד, לימדו אותנו להדחיק רגשות כגון כעס או עצב והסביבה פחדה מהם במידה רבה בשל עוצמתם היוקדת. רגשות שכאלה בדרך כלל נקברים או מוצאים מפלט בספורט, בשתיית אלכוהול, בהתמכרות לעבודה או בקונפליקטים במערכות יחסים.

דרך עוצמתית ובריאה לשחרור הרגשות שלכם היא באמצעות קתרזיס. קתרזיס, כאשר הוא מתבצע בסביבה בטוחה ופרטית, הוא דבר משחרר במידה עצומה. צורות שונות של קתרזיס כוללות פעילות גופנית אינטנסיבית, צרחות, ריקוד, צחוק ובכי. אני אישית נהנית מקתרזיס הבא לידי ביטוי בבכי ובשימוש בשק אגרוף, כיוון שאני מתקשה להביע צער וכעס.

צורות פסיביות יותר של קתרזיס כוללות תרפיה באומנות וכתיבה. בספרי ״האמפט הער״ אני גם בוחנת טכניקה שאני מכנה בשם SOAR שתסייע לכם לחוות ולווסת רגשות אינטנסיביים (התרגום של SOAR יתפרסם בקרוב).

אני חייבת להדגיש שהרגשות שלנו לא כאן כדי ש״נתקן״ או ש״נרפא״ אותם. אינכם יכולים פשוט להיפטר מהכעס, מהקנאה או מהאבל שלכם לתמיד. הרגשות הללו הם נורמלים וחלק מהחוויה האנושית. מה שאנו יכולים לעשות הוא ללמוד להניח להם לזרום דרכנו מבלי להיצמד אליהם או להפוך אותם לדרמה. ברגע שלכל הרגשות יש רשות לרקוד דרככם, תחושת הריקנות שוב לא תהיה בעיה עבורכם, כיוון שהחיים יהפכו שוב חיוניים.

4. צרו רשת תמיכה אישית

״אתם גזע מעניין. אתם תערובת מעניינת. אתם מסוגלים לחלום חלומות יפהפיים כל כך, וסיוטים נוראים כל כך. אתם מרגישים כה אבודים, כה מנותקים, לבד כל כך, אבל אתם לא. אתם מבינים, בכל החיפושים שלנו, הדבר היחיד שמצאנו שהופך את הריקנות לנסבלת, הוא אלה את אלה״. ~ קארל סגן

על אף שאנו מתאמצים לשכנע את עצמנו, אנחנו לא אי. כבני אנוש, אנו מחווטים באופן מולד להיות יצור חברתי. אנו זקוקים לסוג מסוים של קשר חברתי, התייחסות ותמיכה כדי להיות בריאים מבחינה רגשית ופסיכולוגית.

אחת מהדרכים הטובות ביותר להפסיק להרגיש ריקנות היא ליצור קשר עם אנשים אחרים. נסו לאתר את אלה שמרגישים כמותכם ו/או שחווים בעיות דומות. ההבנה שהרבה ממה שאתם חווים מהווה חוויה אנושית משותפת יכולה פוטנציאלית להסיר מכם סבל רב.

אם אין לכם אף אחד בחייכם עכשיו, תמיד יש קבוצות תמיכה ברשת. אתם יכולים גם לחפש בעיתונות המקומית שלכם קהילות שאליהן תוכלו להצטרף. יש רשתות מקוונות לעזרה חופשית כגון 7Cups ותוכלו לשוחח שם עם תרפיסט/יועץ, אם אתם זקוקים נואשות למישהו שיחזיק במרחב עבורכם.

יצירת רשת תמיכה לא צריכה להיראות או להיות מושלמת. אדם אחד או שניים יכולים להספיק כדי לסייע לכם להתמודד עם תחושת הריקנות שלכם. אם אינכם יודעים היכן להתחיל, כנסו לפלטפורמה של מדיה חברתית והצטרפו לקבוצה או לדף העוסקים בריקנות/דיכאון.

5. צרו תחושת עצמי מוצקה

הדבר עשוי להישמע לא קונבנציונלי, אבל אני מאמינה שתחושת עצמי חלשה יכולה להיות הגורם והתוצאה של תחושת הריקנות. כאשר אין לנו אגו יציב, אנו מרחפים בחיים, מושלכים הנה ושמה ללא תחושה של יציבות או שלמות. אגו יציב הוא דבר חיוני לחלוטין לכולנו, משום שבלעדיו פשוט איננו מסוגלים להתנהל בעולם הזה באופן יעיל. בשל כך, אם יש לנו תחושת עצמי רעועה הרי שאנו כנוודים ואין לנו בית לחזור אליוותכופות, תחושת ריקנות היא התוצאה. מבחינה פסיכולוגית, עלינו להיות כשבלול העניו שנושא את הקונכיה שלו (האגו) על גבו כסוג של הגנה ומקלט

כתבתי רבות על פיתוח תחושת עצמי חזקה יותר בעבר (תוכלו לחפש באתר). אבל לעת עתה, הנה כמה הצעות:

  • עשו סיעור מוחות או כתבו במחברת או בקובץ אילו דברים מושכים אתכם ורק אתכם. *הערה: חשוב לכתוב מה אתם באמת אוהבים, לא מה שאתם חושבים שאתם צריכים לאהוב מתוך תחושת חובה או מחוייבות.
  • לאחר שגיליתם באמת כמה תפיסות שמהן אתם נהנים או שבהן אתם מוצאים משמעות, התחילו לחקור אותן. נסו לעשות זאת אחת בכל פעם. צמצמו את תחומי העניין שלכם על ידי עירוב והתאמה עד אשר תגלו במה אתם רוצים להתעמק. מסייע גם להעניק תשומת לב לדברים שמהם נהניתם בילדות. מה הם הזיכרונות הבולטים? איזה נושא בסיסי קיים שם? זהו סימן טוב למה שייעוד חייכם אמור להיות, ולמה עליכם להעניק תשומת לב.
  • העמיקו. קראו את כל הספרים שאתם יכולים, צפו בסרטים ובסרטים דקומנטריים בנושא, חפשו תמונות להשראה, אפילו השתתפו בקבוצות או במפגשים בנושא זה. אל תסתפקו בחשיבה. פעלו. מלאו את עצמכם בהשראה ותדלקו ללא הרף את התשוקה שלכם. אני גם ממליצה לעשות כמה מבחני אישיות חינמיים כדי לפתח תחושת עצמי חזקה יותר.
  • כתבו תשובות לשאלות הבאות: מה אתם רוצים להיות? מי אתם רוצים להיות? הניחו לשתי השאלות הפשוטות הללו לבעבע בראשכם לזמן מה אם אין לכם תשובה. התשובה תגיע בסופו של דבר.

תחושת עצמי חלשה (ותחושת הריקנות המתלווה אליה) נגרמת תכופות בגלל שגדלתם במשפחה בעלת תפקוד לקוי וקשרים רעילים. אם גדלתם במשפחה מחמירה יתר על המידה ועם כללים נוקשים, קרוב לוודאי שלימדו אתכם ש״זה לא בסדר להיות מי שאתם״. ברור כשמש שאלה הן שטויות. הלמידה כיצד לאהוב את עצמכם ולטפל בילד הפנימי שלכם, יכולה לסייע במידה עצומה לא רק ליצור זהות חזקה אלא גם לקבל זהות זו באופן מלא.

הגילוי כיצד להתגבר על ריקנות פנימית יכול להיות מורכב ומבהיל. כאשר אין לנו אנרגיה בגלל היעדר שלמות או תכלית פנימית, אין לנו מוטיבציה, ולכן ייתכן ותצטרכו לאלץ את עצמכם בהתחלה. אבל זה שווה את זה! התחילו בקטן. המשיכו לדחוף את עצמכם. המשיכו להתנסות. המשיכו לעשות. למה שאתם חווים יש תכלית ומעל לכול, אתם לא לבד.