אֵימָה קיומית: שבע דרכים להשבת השלווה והשפיות

מאת: אלת׳יאה לונה 

תרגום: סמדר ברגמן

סיפור אמיתי: המילה הראשונה שלי כתינוקת הייתה ״לא״. אחת מסדרות הספרים האהובות עליי בילדותי הייתה ״סדרה של צרות״. התעוררתי כמה וכמה פעמים עם קול מפוחד בראשי שאמר: ״או, נהדר, אני שוב על הפלנטה הזאת״. ובנוסף, אני מנהלת אתר עבור נוודים ואָאוּטְסַיְדֶּרים רוחניים ששמו ״זאב בודד״, לעזאזל. 

אל תדאגו, אני לא בדיכאון. אני פשוט מכירה היטב את התחושה של אימה קיומית. בלי קשר לממים של תינוקות חמודים וזעופי פנים, העובדה שאתם כאן, קוראים את המאמר הזה, מובנת לגמרי. 

שינויי אקלים. מלחמות. מגפות. משברים של בריאות הנפש. חוסר שוויון כלכלי. עלות מחייה יקרה. מחסור בדיור. התגברות האינדיבידואליזם הרעיל. ביעור יערות. צמצום אדמות. מים מזוהמים. מזונות שעברו שינוי גנטי. צרכנות משתוללת. ממשלות מושחתות. התמוטטות מערכות אקולוגיות. העובדה שמומחים אומרים שאנו חיים בהשמדה ההמונית השישית

זאת אומרת, אם אתם לא מרגישים רמה כלשהי של אימה קיומית, אני לא יודעת מתחת לאיזו אבן אתם חיים או באיזו בועת מדיה חברתית של חיזוקעצמי אתם נמצאים, אבל העובדה היא שפני הדברים די גרועים עכשיו, ממש.

תוכן העניינים

  • למה אימה קיומית היא נורמלית
  • אזהרת טריגר ומילות תמיכה עדינות
  • מהי אימה קיומית?
  • ״העולם בוער וכולם ימותו!״דוגמאות לאימה קיומית
  • שלושהעשר סימנים לאימה קיומית
  • אימה קיומית והתעוררות רוחניתהמתנות הנסתרות
  • אימה קיומית: שבע דרכים להשבת השפיות והשלווה
  • מקורות נוספים (בשפה האנגלית)

למה אימה קיומית היא נורמלית

הסתגלות חברתית גרועה ותחושות חרדה, דיכאון או גועל כלשהן בזמן הזה, בשל היותנו על הפלנטה הזאת, אינן רק תגובות נורמליות אלא תגובות בריאות. אז מה נעשה עם האימה הקיומית שאנו חשים?

האם עלינו להידרדר לנִיהִילִיזְם ולאנרכיה הממוקדת בעצמי? האם עלינו לבחור בקיצוניות המנוגדת ולהפוך לקנאים צרי אופקים או לשבטיים המבקשים ליצור מחדש תחושה של ביטחון שטחי? האם עלינו לקרוס אל תוך עצמנו, להרים ידיים ולבכות בייאוש? אף על פי שמפתה אולי לעשות זאת, אני מציעה גישה שונה המבוססת על חכמה עתיקה, שאותה נבחן במאמר הזה.

אזהרת טריגר ומילות תמיכה עדינות

לפני שנמשיך, אני מרגישה שחשוב לכלול את ההערה הבאה. אנא קראו אותה בקפידה: אם אתם נמצאים במצב מנטלי או רגשי לא יציב, אני ממליצה לדלג על הקטע הזה של המאמר ולפנות לקבלת ייעוץ מעשי. אם אתם חווים משבר רוחני, תוכלו למצוא עוד מידע ומקורות ספציפיים במאמר שלנו ״מקרה חירום רוחני״. ואם אתם חוששים לבריאות המנטלית שלכם ויש לכם מחשבות אובדניות, אנא צרו קשר עם אנשי מקצוע.

מהי אימה קיומית?

אימה קיומית, הידועה גם בשם ״חרדה קיומית״, היא תחושת מצוקה והצפה שאנו חווים כאשר אנו מתמודדים עם מצבים שגדולים מיכולתנו לפתור או לשכך אותם. 

אימה קיומית יכולה לגרום לתחושות של חרדה, דאגה מתמשכת, אבל ולפעמים לאימה שורשית עמוקה. התחושות הללו יכולות להופיע ולהיעלם במהירות יחסית, או הן יכולות ללוות אותנו לכל מקום כמעט, ליצור תפאורת רקע לחוויות כגון ״משבר קיומי״ או ״לילה אפל של הנשמה״.

״העולם בוער וכולם ימותו!״דוגמאות לאימה קיומית

הנה כמה דוגמאות לאימה קיומית שיעזרו לתאר אותה באופן טוב יותר:

אתם חשים אימה קיומית בשל מחשבות על משבר אקלים וכיצד הדורות הבאים יוכלו כלל לשגשג או לשרוד.

אתם מרגישים אימה קיומית כאשר אתם מתעוררים בבוקר כדי לנסוע לעבודה שאתם שונאים רק כדי להרוויח שכר מינימום שמאפשר בקושי לגמור את החודש, בעודכם מהרהרים בתכלית חייכם. 

אתם חשים אימה קיומית כאשר אתם מרגישים שאתם או אהוביכם עלולים למות בכל רגע נתון ומסיבה כלשהי.

אתם מרגישים אימה קיומית כאשר מאבחנים אצלכם מצב בריאותי חמור ואתם הופכים מודעים לכך שאתם בני תמותה, ובנוסף אתם בוחנים מחדש את הבחירות שקיבלתם בחייכם ומוצפים בתחושות חרטה.

אתם חשים אימה קיומית כאשר אתם מתבוננים בצרכנות הרְעַבְתָּנִית של האנושות שאותה אינכם יכולים כלל לשנות, שהורסת במהירות את הפלנטה בה כולנו תלויים ושאליה אנו מחוברים בחבל הטבור. 

יש לכם עוד דוגמאות לאימה קיומית? תוכלו לרשום אותם לעצמכם, עצם כתיבתם יכולה להיות תרפויטית למדי.

שלושהעשר סימנים לאימה קיומית

אינכם בטוחים אם אתם חווים אימה קיומית או לא? להלן רשימת סימנים פשוטה:

  1. אין לכם מוטיבציה בחיי היוםיום שלכם, ואין לכם כוח לעשות או לבצע משימות.
  2. תכופות אתם מרגישים מרוקנים רגשית או תשושים ובשל כך, אתם מרגישים רגישים, עצבניים או קהי חושים בסביבת אנשים אחרים. 
  3. אתם חסרי אופטימיות או תקווה ובמקום זאת מרגישים ציניים ומרוקנים.
  4. אתם חשים כנוודים חסרי כיוון בחיים, ללא תכלית או יעד ברור.
  5. כאשר אתם חושבים על העתיד, אין בכם התרגשות רבה. 
  6. אתם מרגישים חסרי כוח או מוצפים ברגשות, כגון פחד או ייאוש כאשר אתם חושבים מצב הפלנטה והחברה. 
  7. יש לכם נטיות להתמכרות כגון גלישה רבה מדי במדיות חברתיות, אכילה מוגזמת, בזבוז כספי, שתיה מרובה וכן הלאה, כדי להפיג את האימה הקיומית שלכם. 
  8. יש לכם נטיה לחפש ״שליליות״ במדיה החברתית ואתם נשאבים להערות שליליות חוזרות ונשנות, דבר שמעצים אף יותר את התחושות הכואבות והמצב המנטלי שלכם. 
  9. המוח שלכם נמצא בהילוך גבוה, ותכופות אתם חושבים על אסונות.
  10. שנת הלילה שלכם גרועה, ולעתים קרובות אתם מתעוררים בתחושת אימה או עם גלי חרדה. 
  11. אתם מרגישים נפרדים מאוד מאנשים אחרים, מתקשים ליצור קשר עם הסובבים אתכם ותקועים בבועה מבודדת.
  12. אתם מודעים היטב להיותכם בני תמותה ולשבריריות החיים, דבר שגורם בתורו לתחושות של עצב וחוסר אונים. 
  13. אתם מתמודדים עם תחושה של בדידות קיומית ונפרדות מהאלוהי (הידועה גם כאובדן נשמה).

אימה קיומית מתמשכת יכולה תכופות להוביל לדיכאון קיומי, בייחוד אם אתם חווים סוג של הלם או טראומה בחייכם, כגון מוות של אדם אהוב, סיום מערכת יחסים, פיטורים ממקום עבודה, עוני, מלחמה או משבר אחר כלשהו. 

אימה קיומית והתעוררות רוחניתהמתנות הנסתרות

אני זוכרת שחוויתי אימה קיומית גדולה כל כך שרק הישיבה במכונית הייתה מעוררת מחשבות מפחידות על כך שבכל רגע נתון, כל אהוביי ואני יכולים למות. גם הליכה בפארק יכולה הייתה להיות מלווה בפחד מפני הידבקות במחלה קשה (תודה קוביד).

אני בטוחה שחוויתם מחשבות ותחושות דומות.

אבל הנה הפואנטה: אימה קיומית יכולה להיות ברכה בתחפושת, כיוון שהיא מטלטלת אותנו ומוציאה אותנו מהאדישות המונוטונית של חיי היוםיום.

כאשר מביטים בה מבעד לעדשות ההזדמנות, כאב האימה הקיומית מטלטל אותנו ומעיר אותנו. הוא מבקש מאיתנו לשים לב, לחיות באופן מודע יותר ולחפש אחר הדברים העמוקים ביותר שמרגשים את הלב והנשמה שלנו. 

אם הקיום שלכם מוגדר כמצב ״בסדר״ של אימודעות, לא הייתם מקבלים דחיפה להתפטר מהעבודה שטורדת את נשמתכם, לקבל החלטות רחומות יותר לגבי הפלנטה או ללכת לחפש אחר הסברים עמוקים יותר ונתיבים חלופיים שירחיקו אתכם מהנורמה הכללית וישנו את חייכם באופן חיובי. 

תכופות, אימה קיומית קודמת להתעוררות רוחנית, כאשר, כמו ניאו ב״מטריקס״, אנו מתחילים לחוש שמשהו ״אינו כשורה״ בחיינו.

אז אנו נדחפים לחפש אחר נשמתנו מחוץ למערכת דמויית המטריקס שאליה נולדנו, לרפא פצעים עמוקים, לגלות מחדש את הכשרונות שלנו ולהתעורר למציאות המיסטית של המהות האמיתית שלנו שנמצאת מאחורי האגו.

אבל כדי שיהיה ניצוץ של מודעות, תכופות חייב גם להיות תחילה סוג של כאב, והוא צריך להיות חזק דיו כדי לדחוף אותנו לנטוש את הבועות הנוחות אך המגבילות שלנוותפקיד זה ממלאת האימה הקיומית.

אימה קיומית: שבע דרכים להשבת השלווה והשפיות

כפי שאמרתי קודם, תחושת אימה קיומית היא תגובה אנושית נורמלית ובריאה לכאב ולהרס שנראים בעולם בימים אלה. כל אחד שמנסה לשכנע אתכם אחרת שוגה באשליות, אדיש רגשית באופן מדהים, קר כפסיכופט או מנסה למכור לכם משהו. 

אם אתם חווים אימה קיומית ורוצים להשיב לעצמכם רמה כלשהי של שפיות ושלווה, הנה שבע הצעות המבוססות על התנסות אישית ואשר נאספו מחכמת אבות אבותינו מתרבויות רבות:

1. לוגותרפיהמציאת משמעות באימה הקיומית שלכם

כיום קיים מידע רב מאוד על ״שישה צעדים להצלחה״, ״כיצד להיות נשמה יזמית מוצלחת״, ״תוכנית הסמכה קוונטית למציאת אושר״, בלה בלה בלה.

כאשר אני מוצפת במידע, אני חוזרת לעקרונות הראשונים. אני חוזרת בזמן ומחפשת שיטות פילוסופיות, דרכי הוראה ומִנְהָגים רוחניים שנוסו בהצלחה ועמדו במבחן הזמן. 

אחת מאלה היא הלוגותרפיה, שנוצרה על ידי אדם שאני בוטחת בו שיסייע לי לנווט מבעד לאימה הקיומית שלי, זה הוא ניצול השואה, הרופא הפסיכיאטר ויקטור פראנקל. 

לא אכנס לסיפור של פראנקל, כיוון שאתם יכולים לקרוא עליו בעצמכם. אבל במהותו של דבר, הוא פיתח אסכולה של פסיכותרפיה שעמדה למבחן אש הגיהינום (מחנה השמדה נאצי), ומאשרת שלאלה שהתמקדו בהגשמת משמעות בחיים היה סיכוי גדול יותר לשרוד.

לוגותרפיה משמעותה ביוונית ״ריפוי באמצעות משמעות״, והיא מעודדת אותנו למצוא את המשמעות העמוקה יותר בהתנסויות החיים הכואבות שלנובמקרה זה, האימה הקיומית שלנו.

במילותיו של פראנקל, בספרו ״האדם מחפש משמעות״: ״אלה שיש להם תשובה לשאלה ׳למה׳ לחיות, יכולים לשאת כמעט כל ׳איך׳. וגם: ״את הכול ניתן לקחת מהאדם, לבד דבר אחד: את האחרונה מחירויות האדםהיכולת לבחור בגישה בכל מערך נסיבות נתון, לבחור את דרכו שלו״.

משמעות יכולה להימצא באמצעות יצירה (יצירת דבר מה והוצאתו אל העולם), חוויה (חיפש אחר התנסויות כגון אמת, יופי, טוב, אהבה), וגישה (הבחירה כיצד אנו תופסים את העולם).

להלן כמה שאלות לוגותרפיסטיות שאתם יכולים לשאול את עצמכם:

  • מהי התכלית הגדולה יותר שטמונה בכאב הזה?
  • מהי ההזדמנות הנסתרת שטמונה בסבל הזה?
  • איך אוכל להתמיר תחושות אלה וליצור מהן משהו יפהפה שיכול אז לסייע לאחרים?

אני מעודדת אתכם להמשיך ולבחון את הלוגותרפיה, אם אתם מעוניינים להעמיק. הספר ״אדם מחפש משמעות״ מאת ויקטור פראנקל הוא מקום טוב להתחיל בו.

2. בחרו בנתיב הבּוֹדְהִיסַטְּוָוה

אחד מהעקרונות הראשונים של הבודהיזם הוא ש״החיים הם סבל״. אם אתם חווים אימה קיומית, זה כבר ברור לכם כשמש!

למרבה המזל, במסגרת הבודהיזםשיכולה להיות פילוסופיה חילונית או נתיב דתי, בהתחשב בדרך שאתם בוחריםיש מונח יפהפה שידוע כבּוֹדְהִיסַטְּוָוה.

במילותיו של המורה הבודהיסט החביב עליי ומאסטר זן טיק ניאט האן: ״בּוֹדְהִיסַטְּוָוה הוא מישהו שיש לו חמלה בתוכו או בתוכה ושמסוגל לגרום לאדם אחר לחייך או לעזור למישהו לסבול פחות. כל אחד מאיתנו מסוגל לכך״.

עכשיו, יותר מאי פעם, אנו זקוקים לעוד בּוֹדְהִיסַטְּוָות על הפלנטה הזאת. ישנם כבר מספיק אנשים מדוכאים, ניהיליסטים וציניים, וזה בסדר.

אבל, אנו זקוקים לאנשים שהם אמיצים מספיק כדי לבחור בנתיב הלב, נתיב של חביבות פעילה כלפי אחרים. 

במילים של שרהמאי קונווי, המורה ליוגה ולמדיטציה: ״בבודהיזם מהאיאנה, בּוֹדְהִיסַטְּוָוה הוא מישהו שנדר נדר לשים אנשים אחרים בראש סדר העדיפויות. ככלל, אנו ישויות הממוקדות בעצמנו. אנו נוטים לחשוב על עצמנו תחילה, וחושבים בעיקר על האושר, הרווח והתהילה שלנואבל בעזרת מדיטציה יומית, אנו מפתחים תחושת חמלה גדולה יותר שמתרחבת ככל שהחכמה שלנו גוברת. אנו מגלים שאושר אמיתי נובע מהבטחת אושרם של אחרים ושממש כמונו, כולם רוצים רק להשתחרר מכאבם. כאשר אנו מרפאים את עצמנו, באופן טבעי קיימת בנו נטיה לרצות לרפא אחרים״.

חוויית אימה קיומית מעניקה לנו התנסות מיד ראשונה בסוג הכאב שאחרים חווים גם כןהיא מסייעת לנו לחוש חמלה והבנה אמיתיות ויכולה להיות המוטיבציה לאימוץ נתיב הבּוֹדְהִיסַטְּוָוה (שחופף אולי לרעיון היותנו ״עובדי אור״ בשפה הרוחנית המודרנית).

אני ממליצה על המאמר ״שבעה סימנים שאתם בּוֹדְהִיסַטְּוָוה בהתהוות״ (באנגלית) אם ברצונכם להעמיק בנתיב זה. 

תרגולים אחרים שיעזרו לכם להתמודד עם האימה הקיומית שלכם או להתמירה:

3. בחנו את הפילוסופיה של האסכולה הסטואית (שאין לבלבל בינה לבין המילה ״סְטוֹאִיּוּת״, שקשורה לקרירות אדישה, שסטואיות כפילוסופיה רחוקה ממנה כמזרח ממערב), שיכולה לעזור לכם להתחבר לכוח פנימי רב יותר, למצוא שלווה באמצע כאוס רגשי ומנטלי, לטפח תכונות ישרותדרך ולהתמקד בדברים לגביהם יש לכם שליטה ולקבל את אלה לגביהם אין לכם שליטה. 

4. התבוננו בדברים מנקודת מבט נעלה יותר, על ידי כך שתאתגרו את הספירלות המנטליות באמצעות זיהוי עיוותים קוגניטיביים. עיוותים קוגניטיביים שכיחים (הידועים גם בשם ׳דרכי חשיבה מעוותות ומוטות באופן שלילי) כוללות קפיצה למסקנות, הפיכת כל דבר לקטסטרופה, סינון מנטלי, חשיבה מקוטבת והכללת יתר. חפשו אחר קובץ בשם ״cognitive distortions pdf״ ברשת, ותמצאו כמה מקורות נהדרים ודוגמאות עמן תוכלו לעבוד.

5. התכווננו לשמחה באמצעות תרגול מיינדפולנס. כאן יש לנו מיזוג של פסיכולוגיה סומטית ותרגול רוחני מן המזרח. התכווננות לשמחה בדרך קשובה מסייעת להרגיע את מערכת העצבים, דבר שבתורו מוציא אתכם מתגובת ה״ברח, הילחם או קפא״ ומאפשרת לכם לאמץ הוויה של ״נוח, הירגע ועכל״. בכל יום רשמו לעצמכם עשרה דברים שגורמים לכם שמחה, הפכו זאת להרגל. כתבו עליהם או ציינו אותם במשך היום. אפילו הדברים הזעירים ביותר יכולים להיות מקור להודיה, כמו שירת ציפור או טיפת מים בשלולית (מצב של הודיה הוכח מדעית כמצב שיש לו תועלת רבה לבריאות המנטלית).

6. צרו מרחב בחייכם, הציבו גבולות למדיה החברתית והפסיקו לגלול אל האבדון. אין צורך להסביר זאתגלישה ברשת וקריאת חומרים שליליים לא מועילה לבריאות המנטלית או הרגשית שלכם. חדלו לעשות זאת, בסדר? אתם יכולים עדיין להתעדכן בחדשות. ודאו שאתם יוצרים מרחב ומפנים זמן להירגעות, אולי בעזרת תחביב מרגיע, במקום לבזבז את הזמן ולמלא את הראש בתגובות מסעירות ובסיפורי חדשות. זכרו שהשליליות מושכת את המוח הרפטילי שלנו שמחפש אחר איומים, ולכן אלה הם ״סיפורים שקל למכור״סיפורים חיוביים אינם כה פופולריים ולכן מתעלמים מהם והם לא מופיעים בחדשות. אבל הם אכן קיימים. דף ״אנשי החדשות הטובות״ ברשת הוא מקום טוב להתחיל בו.

7. בטאו כיצד אתם מרגישים. לא טוב להשאיר את כל אותה אימה קיומית סגורה ואטומה בתוככם. מצאו דרך להוציא אותה החוצה, בין אם בכתיבה, ביצירת אומנות, בשירה, בסוג כלשהו של קתרזיס גופני או באמצעות שיחה עם אדם שבו אתם בוטחים שנגיש לכם עכשיו. עשו זאת! אתם תרגישו שמשהו בכם משתנה, והדבר יכול לעזור לכם להחזיר לעצמכם מעט שפיות ושלווה. 

מקורות נוספים (רשימה למטה, בשפה האנגלית)

אני ממליצה לשוב ולקרוא חלקים מהמאמר הזה ובאמת להפנים אותם. אני רציניתהוא לא אמור להיות סרטון טיקטוק של 15 שניות שצופים בו ואז משליכים אותו הצדה. כן, אתם יכולים לעשות זאת, אבל זה יהיה מצער, יש כאן הדרכה רבה שיכולה פוטנציאלית לשנות את חייכם.

עדיף להסתכל לסבל ישירות בעיניים, להכיר בו ולכבד את נוכחותו, ואז להתחיל, מיד כאשר הדבר אפשרי, להתמקד בדברים בהם אנו בוחרים להתמקד.

~ מיהאי ציקסנטמיהאיי

אימה קיומית היא דבר ממנו כולנו סובלים בנקודה מסוימת בחיינו. כולנו נמצאים באותה סירה וחוויית החרדה הקיומית היא התנסות אנושית משותפת. לכן, בואו ננרמל אותה. 

במאמר זה הצעתי כמה תרגולים עוצמתיים, פילוסופיות וגישות רוחניות שיכולים לעזור לכם להתמודד עם אימה קיומית או להתמיר אותה. אנא, חזרו וקראו אותו כדי להחליט היכן ברצונכם להתחיל.

אף על פי שיש דברים רבים שמערערים אותנו, ובצדק, יש גם דברים רבים בגינם נוכל להיות אסירי תודה וקיימת גם, כפי שויקטור פראנקל אומר זאת, האחרונה מבין חירויות האדםלבחור את הלך הרוח שלנו ואת הנתיב שלנו הלאה.

איזו עצה הייתם נותנים למישהו שסובל מאימה קיומית? זוהי הזדמנות להפוך את הכאב שלכם לעוצמה ולהעניק בחזרה בדרך שמעצימה את החייםלכן שתפו וכתבו בתגובות מילים או תובנות שלכם.

לאחר שקראתם שוב את הדברים שחלקתי אתכם כאן, תוכלו להמשיך לחקור בעוד מקומות או בעזרת ההצעות הבאות: