אלת׳יאה לונה
ספטמבר 2016
מאנגלית: סמדר ברגמן
הדבר הראשון שרובנו חושבים עליו כאשר אנו שומעים את המילה ״זונה״ הוא קבלת תשלום בתמורה לסקס.
אך תשכחו לגמרי מההגדרה הזאת; הזנות אליה אני מתייחסת במאמר הזה לא קשורה כלל וכלל ליחסי מין בתמורה לתשלום.
במקום זאת, הדבר שאליו אני מתייחסת כאשר אני מדברת על ״הזונה הפנימית״ הוא נטיה שיש לכולנו. קרוליין מיס מתייחסת בספרה ״Sacred Contracts״ (חוזים מקודשים) לזונה הפנימית כאל ארכיטיפ שקיים בכולנו, אשר משפיע על חיינו בכמה דרכים. תתהו אולי מהו ארכיטיפ. ארכיטיפ הוא דימוי, דפוס או סמל אוניברסלי שקיים בנפש האדם ושעובר מדור לדור.
כולנו נושאים את הזונה הפנימית במידה מסוימת – גברים ונשים כאחד. הזונה הפנימית מתגשמת בחיינו בכל פעם שאנו רוצים ״למכור״, מטפורית, חלק מעצמנו בתמורה לרווח כלשהו.
הרשו לי להסביר…
כיצד פועלת הזונה הפנימית
הזונה הפנימית ניזונה מפחדים הקשורים להישרדות ולביטחון. האנרגיה של ארכיטיפ זה קשורה בראש ובראשונה לצ׳אקרת הבסיס, שיכולה להפוך חסומה או פצועה בשל אמונות והתנסויות חיים שונות. תכופות אלה שמתמודדים ללא הרף עם הזונה הפנימית, חוו ילדות שהייתה לא יציבה מבחינה פיזית או רגשית.
כדי להשיג תחושת ביטחון נתפסת, הזונה הפנימית תעשה מאמצים כבירים כדי להבטיח שאנו מרגישים שמורים ומוגנים. דברים שכיחים שהזונה הפנימית שלנו מוכנה ״לסחור״ בהם כוללים:
- הקרבת החלומות שלנו בתמורה לנוחות.
- התעלמות מהערכים שלנו לטובת אישור חברתי.
- עשיית דבר מה בעיקר למען רווח כספי, במקום רצון או אמונה.
- אנו ״מוכרים את עצמנו״ כדי לזכות בפופולריות במקום להיות נאמנים לעצמנו ולמסר הייחודי שלנו.
- הישארות במערכת יחסים רעילה או פוגענית לטובת ביטחון רגשי, חברתי או כלכלי במקום להתמודד באומץ עם הבלתי ידוע.
- אנו נוהגים בחביבות מזויפת כלפי אחרים רק כדי לקבל מהם דבר מה.
- אנו עושים דבר מה בניגוד לאתיקה שלנו.
- אנו מתפעלים אנשים אחרים כדי לזכות ביתרון עליהם.
במהותו של דבר, זו המשוואה של הזונה הפנימית: אני אתן לך דבר מה שאתה רוצה (אפילו על חשבון האמונה, הכבוד העצמי והיושרה שלי) בתנאי שאתה תתן לי משהו שאני רוצה בתמורה (בצורה של רווח כלכלי או אישי).
מה מלמד אותנו ארכיטיפ הזונה
כפי שאנו יכולים לראות, ארכיטיפ הזונה יקריב כל דבר כדי להשיג תחושת ביטחון והגנה. אין מקום או מרחב שנחשב מבחינת הזונה הפנימית ל״קרקע מקודשת״. הכול עומד למכירה וזמין לכל דורש.
אולם, אין זה משנה עד כמה ״רעה״ או ״שלילית״ הזונה הפנימית עשויה להיראות, למעשה היא כוח ניטרלי לחלוטין. הזונה הופכת לבעיה רק כאשר איננו מודעים לאנרגיה שלה בחיינו. למעשה, קרולין מיס מתייחסת לזונה הפנימית כאל ״שומרת האמונה״, כיוון שהיא יכולה להזהיר אותנו כאשר אנו נוטים למכור חלק כלשהו מעצמנו בתמורה לרווח.
ההוראה העיקרית של ארכיטיפ הזונה שבנו כוללת למידה כיצד לפתח יושרה, כבוד עצמי, אמונה עצמית ואמונה באלוהי. כאשר מתיידדים עמה ומבינים אותה, הזונה הפנימית יכולה לעזור לנו לגלות את המקומות בחיינו בהם ״מכרנו״ את עצמנו לאנשים אחרים.
הלמידה כיצד לתת אמון ולבטוח היא השיעור המהותי של ארכיטיפ הזונה. כדי לתת אמון, אנו חייבים להאמין ביכולת שלנו לחוות עוצמה, רווחה ושפע. כאשר אנו מפקפקים בעצמנו ונותנים אמון בעושר, בנוחות ובגמול חיצוניים, אנו מגלים שתחושת אי הביטחון שלנו הופכת קבועה. כתוצאה מכך, נמשכת ההתנהגות הכפייתית של הזונה הפנימית.
הסיפור של תרזה: הפיתוי ״לבגוד״
הסיפור של תרזה מהדהד בי רבות, כיוון שאני יכולה להזדהות עמו מקרוב.
כאשר רוב האנשים פותחים עסק, הם מתחילים עם חזון ומערך כנה של ערכים. אולם, בחלוף כמה שנים, לא נדיר שהרבה בעלי עסקים שוכחים את הערכים שלהם ומתחילים ״לבגוד״, או לנטוש את הקולות האותנטיים שלהם ככל שהם הופכים פופולריים יותר.
תרזה חוותה בעיה זו: היא הקימה רשת קמעונאית קטנה שהחלה מושכת קהל לקוחות גדול יותר לאחר כמה שנים. הבעיה היחידה הייתה שלמרות הפופולריות הגואה שלה, היא החלה לאבד את תשוקתה וחוותה משבר רציני. חלק ממנה, עמוק בפנים, חש שהעסק שלה איבד לגמרי את זהותו ולא הרגיש עוד כעסק ״שלה״. הצעתי שייתכן שהיא ״ויתרה״ על היושרה האמנותית שלה בתמורה לדימוי גנרי יותר. לאחר שהרהרה בהצעתי, היא הבינה ששכחה להישאר נאמנה לקול האותנטי שלה ואפשרה לפיתוי הפופולריות להשתלט (בתמורה לחזון האמיתי שלה).
לאחר שגילתה זאת, היא הבינה שחשוב יותר להישאר נאמנה לעצמה ולקהל הלקוחות והאוהדים המקורי שלה מאשר להצליח בגדול ולאבד את לבה בתהליך זה.
יישום עבודת נשמה לזונה הפנימית
הדרך היחידה לנטרל את הזונה הפנימית היא ללמוד ממנה כיצד לפתח אמון בעצמנו. כדי לפתח אמון עצמי, אנו חייבים להבין שהמהות שלנו מרחיקה לכת אל מעבר לזהויות, לתוארים, למשרות, לגופים ולמחשבות שלנו. איך נוכל לבטוח במה שאינו באמת ״מי שאנחנו״?
כל שלמדנו להאמין שהוא ״אנחנו״ לא יכול להביא לנו תחושת ביטחון או נוחות. איך יכולים אישיות שמשתנה, גוף שמזדקן, משרה שהיא זמנית, משפחה חולפת או מוח שבמחשבותיו איננו יכולים לשלוט לעורר באמת אמונה עצמית? כדי ללמוד מהזונה הפנימית ולתבוע לעצמנו את היושרה שלנו, אנו חייבים להתחבר מחדש לאותו מקום שבנו שלעולם לא משתנה. מקום זה הוא התודעה עצמה.
״עבודת נשמה״, כפי שאנו מכנים זאת, מכילה כל מסורת ונתיב, אך עוסקת במיוחד בלמידה כיצד להתחבר מחדש לנשמתכם. הנשמה שלכם היא המהות ואמת מהותכם. במילים אחרות, היא שטף התודעה הייחודי שלכם. הנשמה שלכם חסרת גבולות, נרחבת, חכמה ואוהבת עד אין קץ; היא החיבור האישי שלכם לרוח, שהיא המקור המונח ביסוד כל הקיים ביקום זה.
כאשר אתם מתחילים לבחון את השפעות הזונה הפנימית בחייכם, חשוב לגשת לנושא מנקודת המבט שהיא מהווה חלק ממבנה האגו הבסיסי, כדי שתוכלו לראותה באובייקטיביות ומבלי להזדהות עמה.
הזונה הפנימית אינה האויב שלכם, וכמו כן, היא לא משהו שיש להתבייש בו. במקום זאת, היא מנגנון הגנה נורמלי הקיים בכולנו במידה זו או אחרת. אינכם צריכים ״לתקן״ אותה או לגרום לה להיעלם בדרך פלא – עליכם פשוט להפוך מודעים אליה. כאשר אתם הופכים מודעים אליה, אתם יכולים לאהוב אותה כפי שהיא ומבלי להרשות לה להכתיב את הפעולות או ההחלטות שלכם.
הנה כמה שאלות שתוכלו לשאול את עצמכם כדי להפוך מודעים לזונה הפנימית שלכם ולאופן שבו היא משפיעה על תחומים שונים בחייכם:
- באילו תחומים בחיי בחרתי להקריב את הצרכים האותנטיים והנשמתיים שלי לטובת כסף, רכוש, פופולריות, ביטחון, נוחות או כבוד?
- האם אני נשארת עתה במערכת יחסים אישית או בעבודה שרעילה ללא ספק לרווחה שלי?
- איזה חלקים מהזהות שלי ״מכרתי״ לאחרים? (דוגמאות: זמן, אינטלקט, חיבה, לב, נשמה, יצירתיות, חברות.)
- האם מכרתי או הקרבתי את ערכי המוסר שלי לטובת דבר מה?
- כמה פעמים אני משקרת או מבלפת כדי לקבל רווח אישי כלשהו?
- האם גרמתי אי פעם לאדם להתפשר כדי שאוכל לשלוט בו?
- כמה ארחיק לכת כדי להשיג ״ביטחון״ או ״הגנה״?
כדי לעבוד עם הזונה הפנימית, עליכם להיות מקורקעים בחוזקה בהבנה שהתודעה/אלוהים/האלוהות תמיד ולנצח כאן כדי לתמוך בכם, כיוון שהם המהות שלכם.