הבחנה רוחנית ועל הסכנות הטמונות בהיעדרה

מאת מת׳או סול

אוגוסט 2018

מאנגלית: סמדר ברגמן

״לאדם הרעב לאמת, האמת הגדולה ביותר היא היפה ביותר. אם הדרך לאמת משמעותה שעלינו ללמוד מה אינו אמת ולהתמודד עם חוסר מודעות ומכשולים בתוך עצמנו, אוהבי האמת יקבלו על עצמם אתגר זה בשמחה. בכל פעם שאנו חושפים את שאינו אמת ומתמודדים עמו, אנו מתקרבים לאמת במידה רבה יותר״. ~ מ׳. קפלן.

בכל הקשור לרוחניות ולצמיחה אישית, אנו יודעים מהם העקרונות המהותיים:

  • אהבה
  • שלווה
  • חביבות
  • חמלה
  • הבנה
  • סליחה
  • נדיבות
  • הודיה

ועוד…

אך באיזו תכיפות אתם שומעים על חשיבות ההבחנה הרוחנית והכנות? קרוב לוודאי שלא לעתים קרובות.

נודה על האמת – המילים והרעיונות הללו לא מתוקים ונעימים כמו תפיסות האהבה וההודיה. רעיונות שכאלה נשמעים כאילו נשלפו מתוך ספר כבד, בעל כריכת עור, שצבר אבק על גבי מדף הספרים במשך מאה השנים האחרונות.

באופן בלתי נמנע, כיוון שהבחנה רוחנית וכנות חסרות את התחושות הטובות והנעימות, תכופות אנו מתעלמים מהן – או גרוע מכך – מזניחים אותן לחלוטין.

אבל הנה הנקודה, עבורי גם הבחנה רוחנית וגם כנות הן שני העקרונות המהותיים והעוצמתיים ביותר לצועדים בנתיב הרוחני. ואף על פי כן, קהילות רוחניות רבות בימינו, מתעלמות מהעקרונות החיוניים הללו או מזניחות אותם לחלוטין לטובת גישה קלילה. הגישה הקלילה אומרת: ״לכו ועשו כל דבר שאתם רוצים, יהיה בסדר״.

אבל זה לא נכון.

המציאות היא שיש כרישים במים.

המציאות היא שהנתיב הרוחני אינו עליז ושמח כפי שאנשים מתארים אותו.

המציאות היא שיש אינסוף דרכים שבהן מורים, מדריכים, גורואים רוחניים לכאורה יכולים לנצל אתכם.

המציאות היא שקיימות בורות עמוקים שאפשר שתיאלצו להיאבק כדי לצאת מהם. ובשל כך הצורך בהבחנה רוחנית ובכנות.

אז בואו נסיר את המשקפיים הוורודים ונהיה מציאותיים לרגע. ברצוני לבחון לעומק מדוע תרגול כנות בלתי מתפשרת וחיפוש אמיץ אחר האמת (משמע, יכולת ההבחנה) הם כה חשובים.

אז מהי הבחנה רוחנית?

הבחנה רוחנית היא היכולת להבין בין אמת לרמיה בנתיב הרוחני. זה הכול. פשוט למדי.

בסנסקריט, הבחנה רוחנית מכונה ״ויווקה״ ונאמר עליה שהיא ״חוכמת הכתר״ בנתיב הרוחני, שמאפשרת לנו לגלות מה אמיתי בניגוד למה שאינו אמיתי.

החכם ההודי, פאטאנג׳אלי, מאמין שהייתה זו ההבחנה הרוחנית שסייעה לנו להגשים ״מצב נאור״, הידוע גם כהארה רוחנית או כ״שלמות״ (מלשון שלם). למעשה, בהוראתו של פאטאנג׳אלי, פיתוח ההבחנה הרוחנית הוא כה עוצמתי שיש לו את היכולת לחסל בורות ולטפל בשורש הסבל שלנו עצמו.

בעולם מלא כרישים, הבחנה רוחנית היא הסירה שמאפשרת לנו לחצות בבטחה את ים הקיום. אך בלעדיה, אנו מפרפרים נואשות במים, בעוד האנשים שניזונים מהבורות והטיפשות שלנו באים להשביע את רעבונם.

מדוע כנות כה חשובה?

כדי ליישם ביעילות את ההבחנה הרוחנית, עליכם להיות כנים עם עצמכם.

  • מה אתם באמת רוצים?
  • לאיזה עומק אתם מוכנים לצלול?
  • מה הם המניעים האמיתיים שלכם?

אין טעם להעמיד פנים שאתם דבר אחד ולהתנהג בדרך הפוכה. בסופו של דבר, העמדת הפנים שלכם תחשף – על ידכם, על ידי אחרים או על ידי החיים עצמם.

הבחנה רוחנית עובדת רק כאשר אתם מתבוננים תחילה בבהירות מלאה בתשוקות ובדחפים הפנימיים שלכם.

כפי שאומרת הפסיכותרפיסטית והמורה ליוגה, מריאנה קפלן על הכנות:

״אם נשאל את עצמנו את השאלה הזאת – האם אני מחוייב, או האם אני סתם מעורב? – וניתן תשובות כנות, הדבר יסייע לנו לקבל החלטות חכמות בנוגע לאילו נתיבים ומעשים מתאימים באופן הטוב ביותר להתפתחות הרוחנית שאנו רוצים. הבעיה צצה כאשר אנו מצהירים על דבר אחד ומיישמים דבר אחר, כיוון שאז אנו מבלבלים את עצמנו ואנשים אחרים, ומגבילים את הצמיחה שלנו.

אילו רק יכולנו לומר בכנות, וללא בושה: ״הרוחניות בשבילי היא תחביב״ או ״אני רוצה יישום רוחני שיעניק לי שלוות נפש מסוימת’ אך ללא כל התחייבות או מחוייבות״, או ״אני רוצה שהרוחניות תהיה משנית והנוחות והביטחון יהיו בראש סדר העדיפויות שלי״, או ״אני רוצה להיתפס כאדם רוחני כיוון שזה הופך אותי מושך יותר״…

או אולי נוכל להשתמש בשפה ישירה ופשוטה יותר, למשל: ״אני שוחר רוחניות רציני״, ״אני מתעניין רק באופן חלקי״, או ״אני תייר רוחני אקראי ולא יותר״. גישה זו לרוחניות אינה טעות. אנו גדלים מהמקום שבו אנו נמצאים, ואם אנו מעמידים פנים שאנו נמצאים במקום שלמעשה איננו נמצאים בו ומנסים להתקדם, קרוב לוודאי שנתיב הנסיעה שלנו יהיה מפותל מאוד ומבלבל יותר מכפי שהוא צריך להיות”.

ההבנה היכן אנו ניצבים בנתיב הרוחני היא נקודת ההתחלה של ההבחנה. הנה נקודת המבט (של לונה ושלי) ביחס להבחנה – נלקח מדף העקרונות שלנו:

היו להוטים וכנים ביחס לחיפוש האמת, העומק וההבנה. היו פתוחים, נכונים לקלוט וענווים. היו אמיתיים ורציניים לגבי הנתיב הרוחני. עשו זאת מכל הלב.

כנות עמוקה היא עקרון מרכזי בלב חיינו ועבודתנו, וכל שאנו עושים סובב סביבה. נכון, אנחנו אנושיים ולא מושלמים. אנו כושלים, נופלים ולוקים לעתים בסחרחורת. אבל הרוחניות היא הרבה יותר מסתם תחביב עבורנו, ואנו מקווים לעודד אנשים אחרים להיות להוטים ולהתייחס מכל הלב לצמיחה הפסיכולוגית והרוחנית שלהם גם כן. בשל כך, נבחן עתה כמה מהסכנות הרציניות יותר הטמונות בהיעדר ההבחנה.

הסכנות הטמונות בהיעדר הבחנה רוחנית

מאיפה בכלל להתחיל?

אני יודע שתהיה זו אמת לא נוחה עבור אנשים רבים. אבל הנתיב הרוחני עלול להיות מסוכן ביותר כאשר אינכם מיישמים הבחנה.

הנה כמה מהמלכודות והסכנות הרבות הטמונות במסע זה:

  • אגו רוחני (השימוש ברוחניות כדי לחזק את הזהות העצמית שלכם).
  • אימוץ רוחניות ״זולה״ (מנהגים זולים, לא בריאים ומאיכות נמוכה).
  • מורים רוחניים מושחתים (אשר מנצלים אתכם כדי להשיג מכם ממון, מין, תהילה או כוח).
  • נרקיסיזם רוחני (השימוש ברוחניות כמנגנון הגנה כדי להגן על האגו).
  • רוחניות מזוייפת (מראה, דיבור, לבוש והתנהגות כ״אדם רוחני״ שהם למעשה העמדת פנים).
  • מניעים מבולבלים (בלבול התשוקה להשתייך, לקבל תוקף או לברוח עם הרצון לצמוח מבחינה רוחנית).
  • התקשרות האגו להתנסות הרוחנית (דבר שמנפח את האגו כמשהו ״מיוחד״).
  • מנטליות קבוצתית או מנטליות של כת (השתייכות לקהילה רוחנית שדוחה אינדיבידואליות, ספקות או כל סוג של הבדלים אישיים מאלה המקובלים כנורמה).
  • גאווה/עליונות רוחנית (דבר זה קורה לשוחרי רוחניות ותיקים שהגיעו לרמת חכמה מסוימת אבל משתמשים בה כבתירוץ לעכב צמיחה נוספת).
  • תלות-הדדית רוחנית (מציאת מדריך/מורה רוחני אשר משקף את התשוקות המודחקות שלכם וההפך, זאת אומרת, את הרצון שלכם להיות ״מוגנים״ או ״שיצילו אתכם״ ואת הרצון של המורה להרגיש מיוחד, אהוב ושזקוקים לו).
  • ״תסביך העם הנבחר״ (אתם מאמינים שהקבוצה/הנתיב/המורה שלכם הוא הטוב ביותר בעולם).
  • סגידה לכת האישיות (ניפוח הערך העצמי שלכם על ידי שיוך עצמכם למורה עוצמתי, כריזמטי או אולי נאור).
  • תסביך המשיח או האמונה ש״הגעתם להארה״ (אתם טוענים מוקדם מדי שכבר הגעתם להארה ושאתם יודעים הכול, דבר שמגביל באופן חמור צמיחה נוספת ופוגע באנשים אחרים).
  • עקיפה רוחנית (הימנעות מההתמודדות עם המציאות לטובת בריחה לפנטזיות רוחניות שגורמות לכם להרגיש טוב).

רשימה זו אינה מקיפה ושלמה כלל וכלל.

יתר על כן, כל המלכודות הרשומות בה נובעות מאחת מהבעיות הבאות או מכולן:

  • חוסר היכולת להבין בין מציאות לאשליה (או בין אמת לשקרים).
  • חוסר היכולת להבחין מה מבוסס על האגו ומה מבוסס על הנשמה.
  • היעדר מודעות עצמית.
  • היעדר צמיחה ובגרות פסיכולוגית.
  • היעדר עבודה פנימית ובחינת המניעים האפלים.
  • אינכם כנים וישרים עם עצמכם.

כיצד להימנע מהמלכודות הללו וליישם הבחנה רוחנית?

אם המטרה שלנו בנתיב הרוחני היא להיות אותנטיים ואוהבי אמת כנים, עלינו לתרגל וליישם הבחנה רוחנית.

כפי שאמר פעם המאסטר ההודי פארמהאנסה יוגאננדה: ״האמת אינה מפחדת משאלות״. אם ברצונכם להימנע מהמלכודות הללו, קיימים כמה יישומים שאתם יכולים לתרגל, שכוללים בין השאר את הדברים הבאים:

1. עסקו בחשבון נפש ולמדו את עצמכם

ללמוד את עצמכם משמעו לדעת את עצמכם. למידת עצמכם משמעותה שאתם יוצאים למסע כדי לחקור את הממלכות העמוקות ביותר של הלב והמחשבות שלכם. למידת עצמכם היא מילה נרדפת לחשבון נפש: היא כרוכה בצלילה למקומות העמוקים שרוב האנשים נוטים להימנע מהם. דרכים טובות בעזרתן תוכלו ללמוד על עצמכם כוללות קריאת ספרים, למידת תורות רוחניות ופסיכולוגיות, השתתפות בסדנאות ובקורסים להתפתחות עצמית, פסיכותרפיה, מציאת מנטור או מורה רוחני, כתיבת יומן, תרגול מדיטציה, עבודת חלומות, בחינת ״הצל״ שלכם – הרשימה נמשכת עוד ועוד. קיימות צורות רבות שבעזרתן תוכלו ללמוד על עצמכם באתר זה. למעשה, אפילו קריאת המאמר הזה היא צורה של לימוד עצמי, כל הכבוד שהגעתם עד הלום!

2. היו כנים לחלוטין עם עצמכם

קל לומר וקשה לבצע, אני יודע. אבל פיתוח הבחנה רוחנית משמעותו שאתם מוכנים להתמודד עם אמת ועובדות קשות ביחס לעצמכם. אם אינכם רוצים להתמודד עם המציאות, תגלו שכמעט בלתי אפשרי עבורכם להיות כנים עם עצמכם וליישם הבחנה רוחנית. כנות והבחנה הולכות יד ביד, אינכם יכולים לבחור באחת מבלי לבחור בשניה.

דרך עוצמתית אך פשוטה שבעזרתה תוכלו להיות כנים עם עצמכם היא לשאול: ״מדוע אני מרגיש/עושה/אומר/חושב זאת?״ השתדלו כמיטב יכולתכם לצלול עמוק אל תוך הסיבה השורשית. אם אתם מתחילים להרגיש צורך להתגונן, אי נוחות או שאתם מאויימים בדרך כלשהי, קרוב לוודאי שמצאתם את האמת. אם אתם מרגישים שאתם רוצים לברוח, להפסיק לשאול או אם אתם מקבלים דחף להסיח את דעתכם בעזרת משהו אחר, קרוב לוודאי שנתקלתם באמת.

כדי להיות כנים עם עצמכם אתם זקוקים ליושר וליושרה. החדשות הטובות הן שאתם יכולים לפתח ולחזק את התכונות הללו על ידי שאלת שאלות כגון ״למה?״ ו״מה בדיוק מתרחש?״

דרכים אחרות להיות כנים עם עצמכם כוללות, למשל:

  • להיות נכונים להודות בטעויות.
  • לקבל אחריות כלפי האיכויות החזקות והתכונות החלשות שלכם.
  • להיות מודעים למחשבות, לרגשות, לרצונות, לדחפים ולצללים שלכם.
  • לחשוב על ההרגלים, ההחלטות, השיפוטים והמניעים שלכם.
  • להיות ענווים ולהיות מוכנים לשגות.

כיוון שלא קל לפעמים להיות כנים עם עצמנו, חשוב שתתייחסו אל עצמכם בחמלה. ודאו שאתם יכולים לסלוח לעצמכם ולנהוג בעצמכם בחביבות, אחרת הכנות עלולה להפוך לטראומטית יותר מאשר למזינה.

3. נסו לראות דברים מנקודת המבט של אנשים אחרים

בחנו נקודות מבט אלטרנטיביות. בדקו את היתרונות והחסרונות, את הראיות ואת הראיות המנוגדות, את הבעד ואת הנגד. יישום הבחנה רוחנית משמעותו שאתם מרחיקים לכת אל מעבר לנקודת המבט המוגבלת שלכם וקובעים מה אמת ומה אשליה. מה אנשים אחרים אומרים – פופולרים ולא פופולרים, מפורסמים וידועים לשמצה, משכילים ולא משכילים, וכן הלאה – על הנושא העומד לפניכם? היזהרו מדעות מוטות. שאפו להרחיב את ההבנה שלכם ככל האפשר. תכופות, ההבנות והתגליות של אנשים אחרים יכולות לעזור לכם למצוא את הפיסות החסרות בפאזל ולעודד אתכם להתחבר להבנה גבוהה יותר.

4. הקשיבו לדחפים הראשוניים שלכם

האינטואיציה או הדחפים שלכם הם התגשמות של ידיעה לא-מודעת. כאשר אתם ״מרגישים שמשהו אינו כשורה״, הסיבה לכך היא שעמוק בתוככם, חלק שבכם (בין אם הלב, השכל ו/או רמת הנשמה) מזהה ״בולשיט״. שימו לב לתחושת הדחפים בגופכם. אילו תחושות מתפשטות בכם כאשר אתם עומדים בפני החלטה גרועה, אדם שכוונותיו אינן טובות או אפילו מצב מסוכן? למשל, אנשים מסוימים מרגישים ״פרפרים בבטן״, לחץ בראש, גוש בגרון, תחושת חרדה, או כמוני, זרמים בעמוד השדרה. לכן התחברו לחלק הראשוני והחכם הזה שלכם, השתמשו בו, הפכו אותו לבן ברית.

5. בקשו משוב והיו פתוחים אליו

קבלו משוב מחברים נאמנים, מעמיתים, ממורים ומתרפיסטים. דרך אחת לבחון הן את עצמכם והן אנשים אחרים היא למצוא יועץ רוחני ולבקש ממנו לסייע לכם לראות היכן אתם שוגים. יועץ רוחני טוב וכנה לא יעניק לכם אישורים מזויפים. במקום זאת, הוא יעזור לכם להבחין בבעיות רוחניות או פסיכולוגיות כלשהן – וכיצד לטפל בהן. השלב הבא הוא אולי הקשה ביותר: האם תהיו פתוחים ותקשיבו לתובנות? האגו עלול להתקשות להתמודד עם משוב כנה, כיוון שכל מטרתו של האגו היא להגן, להעמיד פנים ולהסתתר. לכן היו עדינים כלפי עצמכם, אבל גם פתוחים לצמיחה ולהתפתחות. מותר להגיב ברגשנות, אבל אל תאפשרו לתגובות רגשיות למנוע מכם לקבל את האמת ולאמצה.

6. שאלו שאלות (ובחנו את התיאוריות שלכם)

אם אתם חושדים שמשהו בכם או במישהו אחר עלול להיות מזויף/לא כנה, מצאו את שורש העניין ושאלו שאלות. דוגמאות לשאלות יכולות לכלול:

  • האם זה אמיתי?
  • האם אני כנה?
  • האם הם כנים?
  • מהי נקודת המבט המנוגדת שיכולה אולי להיות אמיתית במידה שווה?
  • מה חסר בהשקפה הזו ובאמונה הזו?
  • מדוע זה מרגיש לא נכון?
  • מה חסר כאן?
  • האם האינטואיציה מדברת כאן או הפחד?
  • האם קיימים מניעים נסתרים כלשהם?

יש כמות אינסופית של שאלות שתוכלו לשאול, אבל השאלות הללו מספקות קרש קפיצה עבורכם לשאלות שתנסחו בעצמכם (או תוכלו פשוט להשתמש בהן).

השלב הבא הוא לבחון את התיאוריות שלכם. לדוגמה, אם אתם חושדים שדמות ציבורית שאותה אתם מעריצים אינה אותנטית, בחנו את התיאוריה שלכם. עברו על עבודתה וראו אם אתם יכולים למצוא ראיות לשקיפות, לאנושיות או לפגיעות. אם האדם מציג דימוי לא פגיע, קרוב לוודאי שמשהו אינו כשורה. ככלות הכול, כולנו בני אדם, ואפילו גורואים רוחניים לא פטורים מחולשה ומ״בלגן״.

7. בחנו והעריכו

בחינה עצמית היא שלב חשוב בהבחנה הרוחני, אחרת כיצד תוכלו לגלות מתי אתם שוגים? הדרך הקלה והנפוצה ביותר לבחינה עצמית היא באמצעות כתיבת יומן.

כתיבת יומן היא בפשטות תהליך כתיבת המחשבות, התחושות והגילויים שלכם. אני ממליץ לייצר מרחב רגוע ונעים לתרגול זה. הדליקו נר, הדליקו קטורת, הכינו לעצמכם כוס תה והשמיעו מוזיקה רגועה. כדי להכניס את עצמכם להלך רוח רגוע, עליכם להיות שקטים, שלווים ולהתרחק מרעשי היום-יום. אינכם צריכים להקדיש לפעילות זו זמן רב – רק כעשר דקות בכל יום וזה מספיק – אך ברור שככל שתקדישו זמן רב יותר – יהיה טוב יותר. מצאו זמן במשך היום שבו אתם מרגישים צלולים במיוחד (כאשר המחשבות שלכם צלולותו) והרגילו את עצמכם לבחון את המחשבות, הלך הרוח, התחושות, ההרגלים, האמונות והצללים שלכם. התחילו בתחום אחד בחייכם שברצונכם להעריך, לדוגמה, מערכות היחסים, העבודה, התחייבויות משפחתיות, מטרות אישיות, הרגלים, התמכרויות, דפוסים וכדומה.

בשלב הבא, בחנו את המחשבות והתחושות שלכם ביחס לתחום מסוים זה בחייכם. אינכם צריכים לכתוב ספר שלם – רק כמה משפטים או כמה מילים. אז, בחנו כל תחושה אפלה או שלילית שיש לכם כגון כעס, חרדה, תסכול, דכאון, קנאה, בושה וכן הלאה. במידה שווה, בחנו תחושות חיוביות שאולי אתם חווים כגון, שמחה, אקסטזה, תחושת הודיה עזה, הקלה ועוד. בשלב הבא, שאלו את עצמכם מדוע אתם מרגישים רגשות חיוביים או שליליים עזים אלה. שאלו:

  • מה מסתתר מאחוריהם?
  • מה היתרונות והחסרונות שלהם?
  • על מה אולי לא חשבתי עדיין?
  • מה אני עוקף אולי, ממה אני בורח או ממה אני מתעלם?

הרהרו בתשובות שלכם. אתם תמיד יכולים להוסיף לבחינה העצמית שלכם בימים ובשבועות הבאים.

אף על פי שהתהליך עלול להיות קשה ומאתגר לפעמים, בסופו של דבר תגלו שהוא שווה כל מאמץ מצדכם ושניה מזמנכם.

כל דבר שאנו עוצמים את עינינו מראותו, כל דבר שממנו אנו בורחים, כל דבר שאנו מכחישים, משמיצים או מתעבים, פוגע בנו בסופו של דבר. דברים שדומה שהם רעים, כואבים, מרושעים – יכולים להפוך למקור של יופי, שמחה ועוצמה, אם אנו מתמודדים עמם בראש פתוח.

ההבחנה הרוחנית כמוה כחרב…

היא חותכת מבעד כל הרמייה, המלכודות והשטויות. היא ללא ספק אחד מאמצעי ההגנה הטובים ביותר בנתיב הרוחני.

אני מקווה שמאמר זה הדגיש עד כמה חיוניות הן ההבחנה והכנות. אסיים בכמה ציטוטים בנושא זה:

״שיפוט מבוסס, המלווה בהבחנה, הוא הטוב שבחכמים״. – אוריפידס

״הבחנה היא היכולת לראות דברים כפי שהם ולא כפי שאתם רוצים שיהיו״. – לא ידוע

״אנו חייבים ללמוד ליישם את אומנות ההבחנה כדי לקבל החלטות ללא שיפוט, לנטר בזהירות מה נכנס לשדה שלנו״. – סטיב רות׳ר, פסיכולוגיה רוחנית

״במקום שבו אין הבחנה, גם ההתנהגות של הנשמות הטהורות ביותר עשויה למעשה להפוך גסה״. – הנרי דיוויד תורו

 

*~*~*~*~*~*~*

קוראים יקרים, שנה טובה –
אני מזכירה לכם שכדי להמשיך להעניק לכם שירות זה, אני זקוקה לתמיכה ולעזרה שלכם.

כנסו ללשונית תרומה ותנו מהלב. ~ סמדר